Izrael postavlja ultimatum za kopnenu ofanzivu u Gazi

Žena pored oštećene zgrade u Rafi, u južnom pojasu Gaze, 15. februara 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovo je odbacio pozive da se zaustavi vojna ofanziva u Gazi, obećavajući da će "dovršiti posao".

U međuvremenu, član njegovog kabineta zaprijetio je da će okupirati grad Rafa na jugu Gaze ako preostali izraelski taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni do početka mjeseca ramazana.

Hamas, palestinska grupa koja vlada Gazom, proglašena je terorističkom organizacijom od strane Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Izraelska vlada nije javno raspravljala o vremenskim rokovima za kopnenu ofanzivu u Rafi, gdje se sklonilo više od 2,3 miliona Palestinaca koji su pobjegli iz drugih dijelova Gaze.

"Ako taoci ne budu pušteni do početka ramazana, borbe će se nastaviti u području Rafaha", rekao je penzionisani general Benny Gantz, član Netanyahuovog kabineta, na konferenciji jevrejsko-američkih lidera.

Pročitajte i ovo: Da Silva i Netanyahu razmijenili optužbe zbog Gaze

Mjesec ramazan, koji ove godine počinje 10. marta, obično je period koji povećava tenzije u regionu.

U vrijeme zastoja u pregovorima o prekidu vatre, Netanyahu je zahtjeve Hamasa nazvao "iluzijama".

Sjedinjene Države, glavni saveznik Izraela, i dalje se nadaju da će postići sporazum o prekidu vatre i taocima, te traže bolje rješenje za rat koji je počeo Hamas napaom koje je izveo na izraelskom tlu 7. oktobra prošle godine.

Kao rezultat napada, ubijeno je 1.200 Izraelaca, a stotine njih je uzeto u taoce.

Izrael je, s druge strane, jasno pokazao da se protivi američkim pozivima na rješenje o dvije države, iako dobar dio međunarodne zajednice podržava nezavisnu palestinsku državu.

Netanyahu je rekao da Izrael traži "potpunu pobjedu" nad Hamasom.

Obraćajući se međunarodnoj zabrinutosti zbog ofanzive na Rafu, on je rekao da će palestinski civili biti evakuisani, iako se ne zna kuda će moći otići.

U ratu u Gazi poginulo je najmanje 28.985 Palestinaca, uglavnom žena i djece, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Oko 80 posto stanovništva Gaze je raseljeno, a četvrtina se suočava sa glađu.

Pročitajte i ovo: Izraelski napadi širom Gaze dok SAD kažu da će blokirati još jednu rezoluciju o prekidu vatre u UN-u