Izraelske trupe prodiru u središnji Rafah

Izraelski vojnici tokom vojnih operacija u pograničnom području u južnoj Gazi, 29. maj 2024.

Izraelska vojska priopćila je u petak da su se njezine trupe probile u središnji Rafah.

Izrael je prvi put poslao tenkove i trupe u Rafah s istoka grada početkom maja, ignorirajući zabrinutost oko sigurnosti raseljenih palestinskih civila koji su se sklonili u gradu na egipatskoj granici. Ofanziva je također spriječila humanitarne agencije UN-a da izvrše svoje misije u tom području.

Vojnici su djelovali "u središtu Rafaha" gdje su otkrili raketne bacače i tunele i demontirali Hamasovo skladište oružja, rekla je vojska u najnovijem priopćenju.

Svjedoci su izvijestili da su vidjeli izraelske zračne napade u području Rafaha, kao i pokrete trupa na kružnom toku Al-Awda, kampu Yibna i raskrižju Kir u središtu Rafaha, piše AFP.

U središnjoj Gazi, vojska je rekla da "intenzivira operacije" i da je izvela zračne napade koji su "eliminirali nekoliko terorista" koji su djelovali u blizini izraelskih trupa.

Pročitajte i ovo: Biden poziva Hamas da prihvati novi izraelski plan prekida vatre

Izrael je više puta obećao da će uništiti Hamas otkako je palestinska militantna skupina napala južni Izrael 7. oktobra.

Rekao je da je okupacija Rafaha ključna u njegovim naporima da iskorijeni Hamas, nakon što je ta grupa izvela iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovajući oko 250 drugih.

Izraelski rat u Gazi od tada je ubio više od 36.000 Palestinaca, od kojih su polovina djeca i žene, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Usred zastalih diplomatskih napora prema prekidu vatre, Hamas je rekao da je obavijestio posrednike da će pristati na "sveobuhvatni" sporazum o primirju, uključujući razmjenu talaca i zarobljenika, samo ako Izrael zaustavi svoju "agresiju".

Ismail Haniyeh, šef Hamasovog političkog ureda sa sjedištem u Kataru, ponovio je u petak da se o temeljnim zahtjevima skupine, uključujući trajni prekid vatre i potpuno povlačenje Izraela, "ne može pregovarati".

Optužio je Izrael da "koristi pregovore kao paravan za nastavak svoje agresije", rekavši da Hamas "odbija biti dio ovih manevara".