Izrael opkolio još dve bolnice u Gazi, naveo Crveni polumesec

Dim iznad bolnice Al-Šifa u Gazi usled napada izraelske vojske, fotoarhiv

Izraelske snage opkolile su u nedelju još dve bolnice u Gazi, dok se medicinski timovi nalaze pod jakom paljbom, saopštio je palestinski Crveni polumesec, prenela je agencija Rojters (Reuters).

Izraelske vlasti su navele da je Izrael zarobio 480 militanata u bolnici Al-Šifa, najvećoj u Pojasu Gaze.

Izrael tvrdi da militanti Hamasa, kog su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) označile kao terorističku organizaciju, koriste bolnice u palestinskoj enklavi kao baze.

Hamas i medicinsko osoblje negiraju optužbe Izraela.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je jedan od članova osoblja poginuo kada su se izraelski tenkovi iznenada vratili u područja oko bolnica Al-Amal i Naser u gradu Kan Junis na jugu Gaze.

Izraelske snage počele su da deluju oko Al-Amala, saopštila je vojska, nakon "preciznih obaveštajnih podataka... koji su ukazivali da teroristi koriste civilnu infrastrukturu za terorističke aktivnosti u oblasti Al-Amala".

Izraelske oklopne snage zatvorile su bolnicu Al-Amal i izvele vojne operacije u njenoj blizini, navodi se u saopštenju Crvenog polumeseca.

"Svi naši timovi su trenutno u izuzetnoj opasnosti i potpuno su imobilisani", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Izrael obavestio UN da neće dozvoliti prolaz konvojima sa hranom na sever Gaze

Crveni polumesec je saopštio da izraelske snage zahtevaju potpunu evakuaciju osoblja, pacijenata i raseljenih ljudi iz prostorija bolnice Al-Amal, kao i da ispaljuju dimne bombe na područje kako bi ih isterali napolje.

Ministarstvo zdravlja u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštilo je da su izraelske snage pritvorile desetine pacijenata i medicinskog osoblja u Al-Šifi, gradu na severu Gaze koji je nedelju dana pod kontrolom Izraela.

Al-Šifa je jedna od retkih zdravstvenih ustanova koje su delimično operativne u severnoj Gazi. U njoj je, kao i u drugim, sklonište potražio jedan deo od 1,8 miliona Palestinaca raseljenih tokom rata, što čini više od 80 odsto ukupnog stanovništva Pojasa Gaze.

U Gazi je, prema podacima Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa, od 7. oktobra prošle godine poginulo više od 32.000 ljudi, većinom žena i dece. Veći deo Gaze je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika je raseljena i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.

Izrael je pokrenuo rat nakon napada Hamasa 7. oktobra u kom je, prema podacima izraelskih vlasti, poginulo 1.200 ljudi.