Izraelska vojska nastavlja ofanzivu na jug Gaze

Napadi na Kan Junis, Pojas Gaze. 24. januar 2024.

Dvije žene i muškarac ubijeni su ujutro 27. januara u, kako su svjedoci rekli, izraelskom zračnom napadu na jug Gaze, dok Izrael nastavlja svoju vojnu ofanzivu u palestinskoj enklavi.

Napad je uslijedio dan nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da učini sve što može kako bi spriječio smrt, razaranje ili bilo kakav čin genocida u Gazi. Kao dio obavezujuće presude, najviši sud Ujedinjenih naroda zatražio je od Izraela da podnese izvještaj o usklađenosti u roku od mjesec dana, što znači da će ponašanje vojske biti pod lupom.

Međutim, sud nije naredio prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa - palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija (EU) proglasile terorističkom organizacijom. Rat je započeo 7. oktobra nakon što je ova palestinska grupa upala u južni Izrael.

Nakon odluke Međunarodnog suda pravde, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je nastavak rata u Gazi.

Pročitajte i ovo:

Savet bezbednosti naredne sedmice o odluci suda u Hagu o Izraelu i GaziMeđunarodni sud pravde naređuje Izraelu da poduzme hitne mere da spreči genocidPetrossian: 'Presuda je mehanizam za sprečavanje genocida'

U izraelskim napadima u ratu sa Hamasom ubijeno je više od 26.000 Palestinaca, prema navodima ministarstva zdravlja koje vodi Hamas, te izazvao široko razaranje u Gazi i natjerao gotovo 85 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze na bijeg. U napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. poginulo je gotovo 1.200 ljudi, većinom civila, a borci Hamasa oteli su gotovo 250 drugih.

Ukupan broj Palestinaca ubijenih tokom rata do 27. januara je 26.257, prema Ministarstvu zdravstva koje vodi Hamas, koje je reklo da su 174 Palestinca ubijena samo 26. januara. Ovo ministarstvo ne pravi razliku između poginulih civila i boraca, ali navodi da su dvije trećine žrtava žene i djeca, dok je više od 64.000 ljudi ranjeno.

Izrael smatra Hamas odgovornim za broj ubijenih civila, rekavši da ta grupa djeluje u područjima naseljenim civilima. Prema Izraelu, više od 9.000 militanata je ubijeno u njegovoj zračnoj i kopnenoj ofanzivi u Gazi.

Izraelska vojska objavila je 27. januara da je izvela nekoliko "ciljanih operacija protiv terorističkih ciljeva" u gradu Han Yunis na jugu Gaze, ubivši "nekoliko terorista".

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, snažno su podržale izraelsku ofanzivu, ali u posljednje vrijeme sve više pozivaju na suzdržanost i dopuštanje više humanitarne pomoći u Gazu.