Očekuje se nastavak pregovora o primirju u Gazi

Dim na nebu tokom izraelskih napada na izbjeglički kamp Rafah, 2. mart 2024.

Očekuje se da će se razgovori o primirju u Gazi ponovno održati 3. marta u Kairu.

Visoki američki zvaničnik rekao je da je okvir za šest sedmica pauze u borbama uspostavljen te da zavisi od pristanka Hamasa, palestinske organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, na oslobađanje talaca.

Na Hamasu je teret da prihvati dogovor o pauzi i oslobađanju talaca koji je bio "na stolu, rekao je taj izvor za Reuters.

Neimenovani lider Hamasa izjavio je, međutim, da oni neće otkriti nove detalje o taocima u Pojasu Gaze "ako se ne plati visoka cijena".

"Visoka cijena mora biti plaćena u smislu ublažavanja patnji naroda Gaze i uspostavljanja prekida vatre", rekao je neimenovani lider Hamasa 3. marta u intervjuu za katarski medij Al-Arabi Al-Džadid iz Londona.

Pročitajte i ovo:

Palestinske vlasti se nadaju primirju u Gazi do Ramazana Više od 30.000 ubijenih u Gazi, kažu iz ministarstva koje vodi HamasBiden izjavio da Izrael pristaje da zaustavi napade u Gazi za Ramazan, ako se postigne dogovor o taocima

U izraelskim napadima na Rafah u posljednja 24 sata ubijeno je 25 ljudi, uključujući 11 koji su umrli kada je pogođen šator u blizini bolnice i 14 članova jedne porodice, koji su ubijeni kada je projektil pogodio njihovu kuću.

Očekuje se da će delegacije Izraela i Hamasa 3. marta stići u Kairo, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora, ali drugi izvor upućen u razgovore rekao je da Izrael neće poslati delegaciju dok ne dobije potpuni popis talaca koji su još živi.

U međuvremenu, SAD su obećale kontinuirano isporučivanje hrane iz zraka u Gazu, a u prvoj operaciji 2. marta je isporučeno 38.000 obroka.

Američki vojni avioni padobranima dostavili hranu i vodu za Gazu

Američka vojska 2. marta je potvrdila da je brod u britanskom vlasništvu koji su napali Huti militanti potonuo i upozorila da teret opasnog gnojiva na brodu predstavlja rizik za život u moru.

Pročitajte i ovo: Potonuo brod u Crvenom moru koji su napali jemenski Huti