Guterres upozorio na 'masovno ubijanje civila' u Gazi: 'Bliski istok je bure baruta'

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, Uganda, 21. januara 2024.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je 21. januara u Kampali da su izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze izazvale ogromna razaranja i masovno ubijanje civila, na nivou bez presedana otkako je on na toj funkciji.

"To je srceparajuće i potpuno neprihvatljivo. Bliski istok je bure baruta, moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da se sukob rasplamsa širom regiona", rekao je Gutereš na otvaranju samita G77 plus Kina, u glavnom gradu Ugande.

U objavi na društvenim mrežama ocijenio je da je "neprihvatljivo poricanje prava palestinskom narodu na državnost" i odbijanje da se prihvati rješenje po modelu "dvije države", odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

"Pravo palestinskog naroda da izgradi sopstvenu državu svi moraju priznati", zaključio je Guterres.

Guterres tvrdi da će poricanje prava Palestinacima na državnost "neograničeno produžiti sukob koji je postao velika prijetnja svjetskom miru i bezbjednosti".

Pročitajte i ovo: Nastavljene borbe širom Gaze, Izrael napada Zapadnu obalu

Izrael je obećao da će uništiti Hamas kao odgovor na napad od 7. oktobra oktobra prošle godine, u kome je ubijeno oko 1.140 osoba.

U izraelskom bombardiranju i kopnenoj ofenzivi u Gazi ubjeno je 25.105 osoba, objavilo je 21. januara Ministarstvo zdravstva Gaze kojim rukovodi Hamas.