Izraelske snage vode borbe na jugu Pojasa Gaze

Ruševine škole uništene u izraleskom vazdušnom napadu u centralnom delu Pojasa Gaze, 27. jul 2024.

Izraelske trupe, podržane udarima iz vazduha, u nedelju su vodile borbe s grupama palestinskih boraca oko grada Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, u nastavku jednonedeljne operaciju za koju Izrael navodi da ima za cilj da tu oblast očisti od pripadnika Hamasa kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Nedelju dana pošto je izraelska vojska naložila civilima da se evakuišu iz tog područja, tenkovi su prodrli u gradove Al-Karara, Al-Zana i Bani Suhaila, istočno od Kan Junisa, gde su lekari rekli da su najmanje 34 Palestinca ubijena u izraelskim napadima.

Stanovnici su prijavili žestoke borbe dok su hiljade Palestinaca, od kojih su mnogi više puta raseljeni, krenuli ka prenaseljenim oblastima u Al-Mavasiju jugozapadno od Kan Junisa i severno ka Deir Al-Balahu u centralnom delu Pojasa Gaze.

Pročitajte i ovo: Dvanaest ljudi poginulo u napadu na Golansku visoravan, Izrael odgovorio udarom na Hezbolah

Višednevne borbe u Kan Junisu istakle su žestok otpor na koji su izraelske snage naišle skoro 10 meseci posle napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji su pokrenuli izraelsku kampanju u Gazi.

Izrael krivi Hamas da sakriva svoje borce u civilnim područjima i tvrdi da njegove snage čine sve što je u njihovoj moći da ograniče civilne žrtve.

Šef agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) Filipe Lazarini (Philippe Lazzarin) irekao je da naređenja izraelske vojske o evakuaciji povećavaju patnju Palestinaca.

U jednom vazdušnom napadu na područje sa šatorima u Al-Mavasiju, okrugu označenom kao humanitarna bezbedna zona za koju je vojska naložila ljudima da se presele, poginulo je pet ljudi, uključujući četvoromesečnu devojčicu po imenu Marija Abu Ziada, javili su lokalni mediji.

Izraelska vojska je saopštila da je upoznata sa izveštajem i da ga ispituje.

Vojska je pokrenula operaciju u Kan Junisu kao odgovor na, kako je navela, ponovljene napade, uključujući raketnu vatru naoružanih boraca.

Borbe su nastavljene i u drugim delovima Pojasa Gaze dok su se pregovarači iz Izraela, Egipta i Katara sastali sa direktorom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom (William Burns) u Rimu gde su razgovarali o, kako je naveo Izrael, "pojašnjenjima u vezi sa nacrtom sporazuma koji je prenet iz Izraela".

Pregovori o glavnim pitanjima biće nastavljeni narednih dana, navodi se u saopštenju iz kabineta izraelskog premijera.

Pročitajte i ovo: Sumnje u uspjeh 'Pekinške deklaracije' o palestinskom jedinstvu 

Hamas želi sporazum o prekidu vatre kako bi se okončao rat u Gazi, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da će sukob okončati tek kada Hamas bude poražen.

Više od 39.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi u Pojasu Gaze, prema lokalnim zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa.

Izrael, koji je izgubio oko 330 vojnika u borbama u Gazi, procenjuje da borci čine oko trećinu ubijenih Palestinaca otkako je započeo ofanzivu kao odgovor na napad Hamasa na jugu Izraela u oktobru kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, a 250 uzeto za taoce.

Izvor: Reuters