Delegacija EU u Izraelu otkazala prijem zbog prisustva desničarskog ministra

Izraelski ministar Itamar Ben-Gvir

Delegacija Evropske unije (EU) u Izraelu otkazala je 8. maja diplomatski prijem povodom Dana Evrope, zbog planiranog učešća desničarskog izraelskog ministra Itamara Ben-Gvira.

"Nažalost, ove godine smo odlučili da otkažemo diplomatski prijem, jer ne želimo da ponudimo platformu nekome čiji su stavovi u suprotnosti sa vrijednostima za koje se zalaže EU", navodi se u saopćenju Delegacije.

Bruxelles obilježava 9. maj kao Dan Evrope, u čast francuske deklaracije iz 1950. godine koja je dovela do osnivanja tijela koje je kasnije postalo EU. Ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir trebao je predstavljati izraelsku vladu na ovogodišnjem događaju, piše Reuters.

Pročitajte i ovo: Izrael formira nacionalnu gardu na zahtev krajnje desnice

Reakcija EU naglašava, međutim, diplomatske brige s kojima se suočava vjersko-nacionalistička koalicija koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu, a čije je savezništvo s Ben-Gvirom i njegovim kolegom Bezalelom Smotričem, izazvalo nelagodu čak i među međunarodnim saveznicima Izraela.

"Sramota je da EU, koja tvrdi da predstavlja vrijednosti demokratije i multikulturalizma, nediplomatski ušutkuje druge", naveo je Ben-Gvir u saopćenju.

Ben-Gvir, čelnik krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, osuđen je 2007. godine za rasističko huškanje protiv Arapa i podržavanje grupe koju Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju terorističkom organizacijom.