Netanyahu tvrdi da će Izrael poslati trupe u Rafah i bez podrške SAD

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu (desno) i američki državni tajnik Antonyj Blinken, oktobar 2023.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je 22. marta da je Izrael odlučan da pošalje trupe u Rafah, grad na jugu Gaze u kome se nalazi više od milion Palestinaca, te da će to učiniti i bez potpore Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ukoliko bude potrebno.

Netanyahu je naveo da je taj stav prenio američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu, koji boravi u posjeti Izraelu, dodajući da "ne postoji način da se pobijedi islamistički pokret Hamas bez odlaska u Rafah".

Blinken je u Izrael doputovao iz Kaira, u okviru šeste posjete Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa, organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

"Rekao sam mu da se nadam da ćemo to učiniti uz potporu SAD-a, ali ako budemo morali – učinit ćemo to sami", kazao je izraelski premijer.

Blinken je doputovao u Izrael, kako bi sa Netanyahuom razgovarao o ratu u Gazi, u vrijeme kada su se između dvije zemlje saveznice produbile razlike u stavovima o tom sukobu.

Nakon sastanka novinarima je kazao da su razgovori bili iskreni i fokusirani na pregovore o taocima, humanitarnu pomoć i Rafah.

"Imamo iste ciljeve jer su i Washington i Izrael predani porazu Hamasa i dugoročnoj sigurnosti Izraela", kazao je, ali je naglsio da "velika kopnena operacija u gradu Rafah nije način da se to postigne" .

Pročitajte i ovo: Blinken kaže da bi velika izraelska operacija u Rafi bila 'greška'

Odbijena rezolucija o primirju

Istovremeno, Vijeće sigurnosti Ujeninjenih nacija (UN) u petak nije prihvatilo rezoluciju za prekid sukoba u Pojasu Gaze, kao dio sporazuma o oslobađanju talaca, koji su predložile SAD.

Rezolucija za primirje u ratu između Izraela i Hamasa nije dobila "zeleno svjetlo", nakon što su Rusija i Kina, kao stalne članice, glasale protiv.

Rezolucija je isticala "potrebu za trenutnim i trajnim prekidom sukoba, kako bi se zaštitili civili na svim stranama, omogućila dostava osnovne humanitarne pomoći i ublažile patnje".

Pročitajte i ovo: Rusija i Kina u UN-u blokirale američku rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

SAD, ključni saveznik Izraela, ranije je stavio veto na rezolucije Vijeća sigurnosti o Gazi, a posljednji slučaj bio je u februaru.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra 2023. kada su militanti Hamasa u Izraelu ubili 1.200 ljudi, a 253 uzeli za taoce.

Od tada je u izraelskoj zračnoj i kopnenoj kampanji ubijeno više od 31.000 Palestinaca, navode zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas, dok je većina stanovništva istjerana iz domova i ostala bez hrane.

Veći dio Gaze je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena je i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.