Bjelorusija pod Lukašenkom: 30 godina diktature u 30 plakata

  • RSE

Izložba radova bjeloruskog dizajnera Artura Vakaraua prikazuju borbu Bjelorusa pod 30-ogodišnjom vladavinom autoritarnog lidera zemlje, Aleksandra Lukašenka.

"Prije šest mjeseci, dok sam razmišljao o ovoj tužnoj godišnjici i njenim posljedicama, smislio sam koncept projekta... Napravio sam 30 plakata, od kojih svaki prikazuje užasne ishode Lukašenkove vladavine za društvo, politiku, ekonomiju i kulturu", riječi su Vakaraua.

"Lukašenko je jedan od rekordera [po dužini ostanka na vlasti]. Litvanci, Poljaci, Česi - oni razumiju da je u Bjelorusiji sve loše, ali ne razumiju što znači 30 [godina]", rekao je Vakarau (na fotografiji) na otvaranju izložbe.

"Kvragu, pa to je 30 godina (Lukašenkovog režima u Bjelorusiji)", Wakarau je uzviknuo.

Svetlana Tihanovskaja (lijevo), liderica bjeloruskog demokratskog pokreta u egzilu, pridružila se Vakarauu na otvaranju u blizini Muzeja okupacije i borbe za slobodu u Vilniusu.

Tihanovskaja tvrdi da je pobijedila Lukašenka na bjeloruskim predsjedničkim izborima 2020. nakon što se kandidirala umjesto supruga Syarheya Tsikhanowskog, koji je bio u zatvoru u Bjelorusiji.

"Lisice prikazane na jednom od plakata Artura Vakaraua savršeno govore o tome što se događalo u Bjelorusiji u proteklih 30 godina", rekla je Tihanovskaja na otvaranju izložbe.

"Izložba nije o režimu. Riječ je o svima onima koji su se ovih godina borili protiv režima, uključujući naše heroje, političke zatvorenike", rekla je Tihanovskaja.

"Svaki dan ih se sjećamo i činimo sve da svoje najmilije i prijatelje oslobodimo iz zatvora", poručila je Tihanovskaja.

"U ovih 30 godina bilo je, prije svega, 30 godina herojskog, nepopustljivog i tvrdoglavog otpora. Otpora koji traje do danas", istakla je Tihanovskaja.

"Za nas Bjeloruse ključno je da se držimo zajedno, upoznajemo jedni druge i podsjetimo se ko smo i odakle dolazimo.Trebamo zapamtiti da ćemo se jednog dana vratiti kući i slaviti našu slobodnu i demokratsku Bjelorusiju", rekla je Tihanovskaja.

Otvaranju izložbe su nazočili pripadnici bjeloruske dijaspore te bjeloruski i litvanski političari.

Jedan od radova na izložbi.

Jedan od radova na izložbi.

Jedan od radova na izložbi.

Jedan od radova na izložbi.

Izložba će biti otvorena do 24. augusta.