Potpredsjednik Parlamenta BiH zatražio da Ustavni sud poništi Izborni zakon RS

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 27.04.2022.

Denis Zvizdić, član rukovodstva Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine, predao je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Sporni zakon, usvojen još u aprilu u entitetskom parlamentu, predviđa da Republička izborna komisija (RIK) RS vrši ulogu Centralne izborne komisija (CIK) BiH u organiziranju lokalnih izbora, izbora za entitetski parlament, predsjednika i potpredsjednike RS, kao i izbora za delegate iz RS u Domu naroda Parlamenta BiH.

CIK BiH je sprovodio sve općei lokalne izbore od njegovog osnivanja 2001. godine.

"Spornim zakonom se oduzimaju nadležnosti CIK-u BiH i reguliše materija koja je propisana državnim Izbornim zakonom čime se de facto stvara paralelni pravni poredak", naveo je Zvizdić u objavi na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo: Republika Srpska nema ustavnu ni zakonsku nadležnost da provodi izbore

Dodao je da to smatra "direktnim udarom na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jer je jedinstveni izborni sistem izraz jedinstvene države". Ocijenio je, pored ostalog, da je spornim zakonom prekršen Ustav BiH i odredbe koje govore o obavezi entiteta da se podvrgavaju propisima BiH i odlukama institucija BiH.

Vlasti u RS su najavile usvajanje vlastitog izbornog zakona početkom 2024. godine, ubrzo nakon što je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), zatražio od državne zakonodavne vlasti da izmjeni Izborni zakon kako bi bile uvedene nove tehnologije, a CIK-u BiH data veća ovlaštenja kod imenovanja općinskih izbornih komisija.

Šmit je, koristeći Bonske ovlasti, nametnuo tehničke izmjene zakona 26. marta, jer se vlasti oko njih nisu mogle dogovoriti.

Poslanici u Narodnoj skupštini RS su usvojili Nacrt Izbornog zakona RS tri dana kasnije. Predstavnici opozicije u RS tvrde da je "nemoguće" organizirati lokalne ili bilo koje druge izbore po entitetskom Izbornom zakonu. Lokalni izbori u BiH raspisani su za 6. oktobar ove godine.

Pročitajte i ovo: 'Protivustavni' Izborni zakon RS stigao prekasno za lokalne izbore u BiH


Entitetske izborne komisije se u BiH formiraju prema entitetskim izbornim zakonima, ali u skladu sa Izbornim zakonom BiH, te njihovu nadležnost utvrđuje CIK.

Republička izborna komisija RS, prema entitetskom Izbornom zakonu iz 2002. godine, provodi opozive općinskih načelnika i gradonačelnika, izbore za savjete mjesnih zajednica, te donosi akte po kojima se vrši raspodjela sredstava za financiranje izborne kampanje.

Federacija BiH nema nadležnu izbornu komisiju na entitetskom nivou, iako je Zakon o osnivanju organa za provođenje izbora usvojen još 2002. godine.