Nema kazne za laganje u imovinskim kartonima

Kandidatski obrasci za izbore u BiH 2010.

Prije opštih izbora svaki kandidat za izbornu funkciju na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta, dužan je u roku od 15 dana od dana prihvatanja kandidature za izbore podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji potpisanu izjavu o svom ukupnom imovinskom stanju, kao i članova najuže porodice.

Za nedostavljanje podataka postoje sankcije, međutim za lažne podatke nikome se ne odgovara. Nevladine organizacije u BiH zbog toga smatraju da je potrebno hitno izvšiti izmjene Izbornog zakona.

I ovogodišnja prediziborna kampanja za opšte izbore u BiH pokazala je niz slabosti u Izbornom zakonu. Imovinske kartone Centralnoj izbornoj komisiji BiH još uvijek nije dostavilo oko 400 kandidata. Portparol Centralne izborne komisije Maksida Pirić ističe da će o ovom problemu CIK tek raspravljati.

„Već u četvrtak na sjednici CIK BiH biće informacija o osobama koje nisu ispunile svoju zakonsku obavezu i u skladu s tim predložiće se izricanje sankcija. Prema Izbornom zakonu BiH izriču se novčane kazne osobama koje nisu ispunile svoju zakonsku obavezu“
, kaže Pirić.

Međutim, mnogo veći problem od same predaje imovinskih kartona predstavlja činjenica da ono što politički kandidati navedu u svojim imovinskim kartonima ne provjerava niko, kaže izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin.

„Ta procedura u Izbornom zakonu je sama sebi svrha, to se podnosi radi podnošenja, jer nikakve druge koristi od tog nema. U drugim zakonodavstvima je čak predviđeno da laganje, odnosno nedostavljanje kompletnih podataka predstavlja krivično djelo“
, navodi Blagovčanin.

Pa tako trenutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u svom imovinskom kartonu iz 2006. godine nije naveo apsolutno ništa osim imena supruge, a Vahid Hećo, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, naveo je podatke o imovini supruge i djeteta, ali ne i svoje.

U ovogodišnjim kartonima političari su, čini se, bili malo ozbiljniji. Pa tako Špirić u imovinskom kartonu, osim dva vlastita stana vrijedna 120.000 i 75.000 KM, i sinovog vrijednog 150.000 KM, je prijavio i automobil Audi A6, te porodično imanje čiju je vrijednost procijenio na 40.000 KM.

Dodik izdržava sina


Politički analitičar Tanja Topić smatra da trenutno stanje u kome nema revizije imovinskih kartona političara je potpuno besmisleno:

„Postavlja se pitanje smisla uopšte postojanja imovinskih kartona ako ni na koji način ne obavezujete i ne sankcionišete političare za davanje lažnih informacija ili uopšte za nepopunjavanje imovinskog kartona u potpunosti. Mislim da je iluzorno apelovati, ako se pokušava ovakvim rješenjem, na svijest i moral ovdašnjih političara jer smo se uvjerili da je toga na ovim prostorima jako malo“, kaže Topić.

Puno je i primjera gdje političari daju tačne podatke za sebe, ali ne i za članove svoje porodice poput predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića. U imovinskom karotnu iz 2006. godine on u fening navodi podatke o primanjima i svu imovinu, ali ne i za članove svoje porodice.

Sin premijera Republike Srpske Milorada Dodika, Igor Dodik, prema ovogodišnjem imovinskom kartonu, je milioner koji u prošloj godini nije zaradio niti marke. Prema izjavi o imovinskom stanju, Igor nije imao prihoda, ali jeste imovinu vrijednu 2,686.404 KM. Njegov otac, premijer Dodik, u svojoj izjavi navodi da svog sina izdržava.

U Centralnoj izbornoj komisiji pravdaju se činjenicom da su im vezane ruke, te da provjeru imovinskog stanja kandidata jedino mogu izvršiti nadležna tužilaštva.

Potrebno je mijenjati Izborni zakon u ovoj oblasti i uvesti rigorozne sankcije, kako je to slučaj u drugim evropskim zemljama, smatra Srđan Blagovčanin iz TI BiH.

„U velikoj većini zemalja je to postavljeno na način da se ti podaci dostavljaju pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću i da ukoliko se utvrdi da je kandidat ili izabrani zvaničnik podnio lažne podatke, ili nije podnio cjelokupunu informaciju o svojoj imovini, biva predmetom krivičnog progona naprosto zato što je u principu veoma važno da se zna imovina prije dolaska na mandat, tokom trajanja mandata i na kraju poslije okončanja mandata“, kaže Blagovčanin.

Darko Brkan, predsjednik Udruženja „Zašto ne“, koje se ove godine posebno bavi izborima u BiH, najavljuje da bi već nakon ovih izbora nevladine organizacije u BiH mogle pokrenuti kampanju za izmjenu Izbornog zakona u ovom dijelu:

„U ovoj konkretnoj situaciji bi morali da imaju krivičnu odgovornost za podatke koje navode u imovinskim kartonima, o dnosno da se definitivno uspostavi jedan sistem i kriviče i moralne i svake druge odgovornosti koji ne postoji u političkom sistemu u BiH“, zaključuje Brkan.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba