ACIPS: Najkonkretniju kampanju imao SDP BiH

Iz istraživanja ACIPS-a

Nevladina organizacija ACIPS predstavila je u srijedu u Sarajevu dio monitoringa predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini. Analizirali su predizborne istupe predstavnika 12 političkih partija kroz šest printanih, šest elektronskih medija i tri internet portala.

Jedna od najznačajnijih ocjena ACIPS-a je da je predizborna kampanja za oktobarske izbore u BiH bila „izrazito prljava“. Većina stranaka koje su nadgledali imala je izuzetno napadačke kampanje prema svojim oponentima. Prema njihovoj analizi, izuzetak su Socijaldemokratska partija BiH i Narodna stranka radom za boljitak.

Evaluacija je rađena na bazi konkretnih mjera ponuđenih kao rješenje za goruće probleme društva. U ovoj organizaciji identifikovali su osam oblasti za koje smatraju da su najvažnije za građane BiH. To su nezaposlenost, mladi, obrazovanje, socijalno-zdravstvena politika, ruralni razvoj, reforma javne uprave i Ustava BiH, korupcija i EU integracije.

Predsjednik ACIPS-a Sanel Huskić kaže da je Narodna stranka radom za boljitak imala najrelevantniju kampanju sa 56 posto izjava koje se odnose na jednu od ovih osam tema. Najnerelevantniju kampanju imao je Savez nezavisnih socijaldemokrata sa samo devet posto takvih izjava.

Više medijskog prostora SNSD-u

Prema ovom monitoringu, SDP je imao najkonkretniju predizbornu kampanju jer su u svojim javnim nastupima nudili konkretna rješenja. Najnekonkretniji je ponovo bio SNSD.

Iz istraživanja ACIPS-a
Huskić podsjeća da je ACIPS 2008. godine tokom monitoringa za lokalne izbore kampanju SNSD-a, prema istim kriterijima, ocijenio kao najbolju.

„Ovaj trend pada konkurentnosti i relevantnosti izjava predstavnika ove partije je do sada najveći uočeni pad“, dodaje Huskić.

Od predsjedničkih kandidata, najrelevantniju kampanju imao je Mladen Ivanić sa 50 posto relevantnih izjava, a najgoru Nebojša Radmanović sa samo jedan posto relevantnih izjava u preko 230 izjava za različite medije.

U toku ACIPS-ovog nadgledanja uočeno je da su partije u Republici Srpskoj vrlo malo govorile o EU integracijama, da stranke koje su na vlasti nisu govorile mnogo o korupciji, da su partije u Federaciji BiH najviše pričale o Ustavu, a da je SNSD bio najzastupljeniji u svim medijima.

Ena Omeragić, koordinatorka ACIPS-a, kaže da su mediji u RS, sa izuzetkom BN televizije, dali neproporcionalno više medijskog prostora SNSD-u u odnosu na ostale stranke iz RS. Radiotelevizija BiH je najviše medijskog prostora dala Savezu za bolju budućnost, a Federalna Radiotelevizija Stranci demokratske akcije.

Prema ocjeni ACIPS-a, informativni portal Sarajevo-x.com najravnomjernije je pratio predizbornu kampanju.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba