Izbori na Kosovu: Glasalo 42 posto birača, sitne nepravilnosti

Vaš browser nepodržava HTML5

Izbori na Kosovu

Na Kosovu su u nedelju održani prevremeni parlamentarni izbori, na kojima je glasalo 42 posto od 1.782.454 lica registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK) Kosova.

U 38 opština birači su glasali u 798 biračka centra sa 2,374 biračkih mesta.

Zebilježeno je nekoliko slučajeva sitnjih nepravilnosti.

Koalicija NVO “Demokratija na delu” uputila je poziv tužilaštvu da poduzme mere u najmanje dva biračka centra u Skenderaju, a kako bi sprečili zloupotrebu glasačkih listića.

Driton Selmanaj iz “Demokratije na djelu” je rekao da se pune glasačke kutije od strane neovlašćenih lica.

On je saopštio i da po hodnicima biračkih centara borave posmatrači političkih partija, “vršeći pritisak nad biračima kako i za koga da glasaju”.

Posmatrači ove koalicije su takođe saopštili da je u 36 slučajeva primećeno prisustvo propagandnog materijala političkih subjekata u blizini glasačkih centara (na razdaljini od 100m). Takođe su prijavljeni slučajevi o boravku neovlašćenih osoba u biračkim centrima.

Na severu nije bilo nepravilnosti, ali je izlaznost bila niska. Prema podacima koje je objavio CIK Kosova,u Leposaviću je glasalo 5,207 birača, u Zubinom Potoku 2,889 birača, u Zvečanu 2,244 birača i u Severnoj Mitrovici 5,035. Ukupno, na severu je glasalo 24.5% birača.

U Prištini je glasalo blizu 52 odsto stanovništva, odnosno 20.851 osoba. U Prizrenu je izlaznost bila 32 odsto, to jest 6.288 birača. U Štrpcu je glasalo 52 odsto, odnosno 2.125 ljudi.

U Glogovcu je glasalo oko 51 odsto, to jest 6.597. U Uroševcu je na birališta izađlo blizu 44 posto stanovništva, odnosno 20.709. U Srbici – više od 50 odsto, ili 2.653.

Član CIK-a, Bajram Ljatifi, izjavio je za RSE da je današnja izlaznost u poređenju sa lokalnim izborima iz 2013. manja za 3 posto, a u poređenju sa parlamentarnim izborima iz 2010., manja za 4 posto.

„Tok izbora je bio vrlo uspešan, ali pri kraju glasanja stavljena je mrlja u opštini Skenderaj. NVO Demokratija na delu prijavila je da su se u tri sela pokušala izvršiti manipulacija glasovima. Međutim, policija i državno tužilaštvo je na vreme zatvorilo ta biračka mesta i svaki pokušaj dalje manipulacije je sprečen. Članovi biračkih odbora su privedeni radi uzimanja izjave, a preostali deo posla na ovim mestima odradiće članovi biračkih odbora u rezervi“, kazao je Ljatifi.

Državno tužliaštvo Kosova i Policija Kosova saopštili su da tokom današnjeg dana nije zabeležen neki incident koji bi ugrozio izborni proces. Tužiteljica Laura Pula saopštila je da se tri osobe u Lipljanju ispituju, pod sumnjom da su nudili i uzimali mito, a u vezi ovog slučaju, traga se još za pet drugih lica. Još dva slična incidenta desila su se u opštini Mitrovica.

Inače, tokom današnjeg izbornog procesa bilo je angažovano je 100 tužilaca.

Mreža NVO organizacije “Demokratija na delu” saopštila je da je bilo nepravilnosti tokom izbornog procesa, a koje su “u suprotnosti sa Zakonima o opštim izborina na Kosovu”.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlumberger, posetio je biračke centre na severu Kosova, gde ova misija podržava izborni proces.

„Srećan sam što vidim da se sve fino odvija, da se izborne operacije korektno sprovode. Rečeno mi je da nije bilo incidenata i da su se svi birački centri otvorili na vreme. Na osnovu informacija koje imam, nisu prijavljene nepravilnosti. OSCE podržava ovu operaciju i spremni smo CIK-u preneti bilo kakve informacije ili žalbe“, kazao je Šlumberger prilikom posete Medicinskoj školi u Severnoj Mitrovici.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar je tokom posete glasačkog centra u Hali sportova “1. oktobar” u Prištini izjavio da današnji dan podseća na praznik, što i jeste kada su izbori u pitanju i kada se bira novo rukovodstvo.

„Srećan sam na normalan tok izbora, kao što je to bilo tokom lokalnih izbora...Nadam se da će tako i ostati a kako bi sutra imali rezultate i videli kakav će biti sastav nove vlade. Pozivam ljude da glasaju. Danas je dan kada se vaš glas čuje“, kazao je Žbogar.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je nakon što je glasala pozvala sve građane da urade isto i odrede budućnost države.

„Ovi izbori dokazuju demokratizaciju i određuju nivo zrelosti naše sveobuhvatne države“, kazala je ona.

Komandant Kfora, italijanski general Salvatore Farina izjavio je u severnoj Mitrovici da Kfor garantuje sigurnost svim građanima na Kosovu i na dan izbora. Birališta su otvorena u sedam časova a izborni materijal na severu Kosova rano jutros dopremlili su predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih pripadnika policije Euleksa.

Građani Prištine očekuju pozitivne promene nakon izbora, ali ima i onih koji su skeptični.

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani Prištine o izborima


Predsednica CIK-a Valdete Daka je na prvoj konferenciji za novinare u osam časova, saopštila je da su u sedam sati otvoreni svi birački centri na Kosovu. Ona je ovom prilikom pozvala sve građane na glasanje.

U severnoj Mitrovici su na vreme otvorena sva 33 biračka mesta u sedam biračkih centara u čijoj neposrednoj blizini se može videti pojačano prisustvo pripadnika Policije Kosova. Na severu Kosova gde se u ndelju prvi put održavaju kosovski parlamentarni izbori prisutno je oko 500 pripadnika kosovske policije koji će u slučaju potrebe imati podršku policije Euleksa i vojnika Kfora.

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani sa severa Kosova o izborima


Političke partije da bi imale poslanike u Skupštini Kosova treba da pređu cenzus od pet odsto dok je za koalicije cenzus sedam odsto od broja izašlih birača.
U četiri opštine na severu Kosova pravo glasa ima 62,737 birača, a glasalo se u 44 biračkih centara, odnosno na 94 biračkih mesta.

Za 120 poslaničkih mesta se takmičilo 1,235 kandidata iz 30 političkih subjekata. Od tog broja, šest političkih subjekata je iz bošnjačke zajednice, pet iz srpske, i po dve iz turske, romske i goranske.

Pripadnici manjinskih zajednica u Parlamentu Kosova imaju 20 garantovanih mesta, 10 za srpsku zajednicu, dok preostala 10 mesta se dele između bošnjačke, turske, goranske i RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) zajednice.

Za mirno i uredno glasanje brinula se Policija Kosova, EULEX i KFOR. OEBS misija, na zahtev Centralne izborne komisije, pomaže izborni proces u četiri opštine na severu Kosova, kao što je to bio slučaj tokom lokalnih izbora prošle godine.

Izborni proces pratilo je oko 37 hiljada domaćih i međunarodnih akreditovanih posmatrača, uključujući i misiju posmatrača Evropske unije.

Atmosfera tokom glasanja u opštinama na severu Kosova

Vaš browser nepodržava HTML5

Izbori na severu Kosova



Strani ambasadori na Kosovu su uoči izbora u nekoliko navrata poručili na dobru saradnju svih relevantnih ljudi tokom izbornog procesa, a kako bi se osiguralo da neće biti krađe glasova.

Jahjaga je ranije poručila da će se sve učiniti kako bi glas građana bio zaštićen, nedodirljiv i neprikosnoven.

Do prevremenih parlamentarnih izbora došlo je nakon raspuštanja skupštine 7. maja, a zbog neuspeha Skupštine da formira Oružane snage Kosova.