SAD, Velika Britanija, EU i OSCE podržali novo brojanje glasova za predsjednika RS

Članovi biračkog odbora broje glasove nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora na biračkom mjestu u školi u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 2. oktobra 2022.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjene Kraljevine, Delegacija Evropske unije i Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozdravile su naredbu Centralne izborne komisije BiH da se "istraže vjerodostojni izvještaji o izbornim nepravilnostima u utrci za predsjednika Republike Srpske i brzo provede potpuno ponovno brojanje".

U zajedničkom saopćenju su naveli da CIK BiH time ispunjava svoju odgovornost prema građanima BiH, da su slobodni i pošteni izbori temelj svake demokracije, a da je izborna prijevara izravan napad na strukturu demokratskog društva.

“U potpunosti podržavamo CIK BiH i njihova ovlaštenja da poduzmu sve dodatne mjere kako bi se osigurali integritet i transparentnost izbora. Pozivamo sve strane da poštuju zakonski postupak dok CIK BiH ne završi ponovno brojanje”, navodi se u saopćenju.


CIK BiH naredio je u ponedjeljak, 10. oktobra, da se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu otvore vreće i ponovno prebroje svi glasački listići na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Kako je najavljeno, izvršit će se, prije svega, analiza nevažećih i oštećenih listića, kao i svih iskorištenih i neiskorištenih listića.

Pročitajte i ovo: Izborna komisija BiH naredila ponovno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske

U izbornoj noći su prvo opozicija, a potom vladajući u Republici Srpskoj proglasili pobjedu u utrci za predsjednika tog entiteta.

Prema posljednjim nepotpunim, zvaničnim rezultatima koje je objavio CIK BiH, kandidat i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je dobio 291.915 glasova.

On se, kao i drugi predstavnici te stranke, usprotivio novom brojanju glasova i tvrdi da se nisu ispunili zakonski uvjeti za to.

Njegova protukandidatkinja Jelena Trivić, koju su podržali njena opozicijska Partija demokratskog progresa, Srpska demokratska stranka i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, osvojila je 262.969 glasova.

Predstavnici tih stranaka pozdravili su odluku CIK-a BiH. Oni su 5. oktobra CIK-u BiH predali zahtjev za ponovno brojanje glasova u ovom entitetu, a nakon toga dva puta protestirali u Banja Luci.

U BiH je do sad zabilježeno oko 420.000 nevažećih glasačkih listića za izbore na svim nivoima - Predsjedništvo BiH, entitetske skupštine, predsjednika i potpredsjednike entiteta Republike Srpske te skupštine deset kantona u drugom entitetu, Federaciji BiH.

Vaš browser nepodržava HTML5

Opozicija ponovo u Banjaluci na protestima