Izrael saopštio da je ubio potencijalnog naslednika ubijenog šefa Hezbolaha

Ljudi gledaju kako se urušava zgrada u Bejrutu pogođeđena u izraelskom vazdušnom napadu, 22. oktobar 2024.

Izraelska vojska potvrdila je u utorak da je pre tri nedelje u napadu u Bejrutu "eliminisala" pripadnika radikalnog libanskog pokreta Hezbolah Hašema Safiedina, koji je važio kao mogući naslednika ubijenog vođe Hasana Nasralaha.

"Sada se može potvrditi da su u napadu pre otprilike tri nedelje, Hashem Safieddine, šef Hezbolahovog izvršnog saveta, i Ali Husein Hazima, šef Hezbolahove obaveštajne uprave, ubijeni zajedno sa drugim komandantima Hezbolaha", saopštila je izraelska vojska.

Safiedin, bio moćni sveštenik u redovima Hezbolaha, trebalo je da nasledi Hasana Nasralaha, jednog od osnivača grupe koji je ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u septembru.

Pročitajte i ovo: Ko je bio Hasan Nasralah, ubijeni vođa Hezbolaha?

Izrael je saopštio da je Safiedin ubijen u vazdušnom napadu početkom oktobra u južnom predgrađu Bejruta, dodajući da je tokom napada ubijeno oko 25 drugih lidera Hezbolaha, grupe koju podržava Iran.

U izraelskim udarima poslednjih meseci ubijen je veći deo najvišeg rukovodstva Hezbolaha. SAD smatraju da je Hezbolah teroristička organizacija, dok je EU na crnu listu stavila samo njegovo naoružano krilo, ali ne i politiku partiju koja ima poslanike u libanskom parlamentu.

Predgrađe Bejruta u kojem je ubijen Safiedin pogođeno je serijom novih vazdušnih udara u utorak. Izraelska vojska je sravnila sa zemljom zgradu u predgrađu Dahije u Bejrutu za koju je navela da se u njoj nalaze objekti Hezbolaha.

Napad je izveden nedaleko od mesta gde je portparol militantne grupe obaveštavao novinare o napadu dronom na letnju rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Vazdušni napad je usledio ubrzo nakon što je Izrael izdao upozorenje za evakuaciju za dve zgrade u tom području koje je rekao da koriste Hezbollah.

Konferencija za novinare je prekinuta pre nego što je projektil udario.

Portparol Hezbolaha Mohammed Afif izjavio je prethodno da je grupa odgovorna za napad dronom na Netanjahuovu kuću 19. oktobra.

Pročitajte i ovo: Hezbolah preuzeo odgovornost za napad dronom na letnju rezidenciju premijera Izraela

Hezbolah je 22. oktobra saopštio i da je izveo napad dronovima na vojnu bazu južno od obalskog grada Haife, tvrdeći da je pogodio sedam tenkova na granici.

Napad se dogodio u danu dolaska američkog državnog sekretara Antony Blinkena u Izrael u okviru napora SAD-a da ožive inicijative za postizanje prekida vatre u Gazi.

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je pre godinu dana kada je grupa koju podržava Iran počela da lansira rakete na sever Izraela u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas, na početku rata u Gazi.