Desničarski lideri u Italiji formiraju vladu usred skandala Berlusconijeve podrške Putinu

Lideri desničarske koalicije Mateo Salvini (desno), Silvio Berlusckoni (lijevo) i Giorgia Meloni.

Predsjednik Italije započeo je službene konsultacije s političkim liderima u četvrtak, 20. oktobra s ciljem da zemlja brzo dobije novu vladu.

Ali svađa između najizglednije buduće premijerke, liderke stranke Braća Italije Giorgie Meloni, i bivšeg premijera Silvija Berlusconija, koji se predstavlja kao najumjereniji vođa njihovog potencijalnog saveza, mogla bi zakomplikovati cilj predsjednika Sergia Mattarelle da osigura da nova vlada bude održiva i jedinstvena.

Mattarella će odlučiti ko će dobiti zadatak da sastavi koaliciju nakon sastanka u petak, 21. oktobra s Meloni, Berlusconijem i trećom glavnom desničarskom figurom, liderom Lige Matteom Salvinijem.

Pročitajte i ovo: Pukotine i rivaliteti u italijanskoj desničarskoj koaliciji

Braća Italije, partija koja čvrsto podupire Ukrajinu u odbrani od ruske invazije, trijumfovala je na opštim izborima u Italiji prošlog mjeseca. Ali odnosi sa saveznikom u kampanji Berlusconijem su se pogoršali.

Ove sedmice su se pojavili audio snimci na kojima Berlusconi izražava simpatije za ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom druženja sa zastupnicima iz njegove partije Forza Italia.

Tokom cijele kampanje za izbore 25. septembra, Berlusconi je insistirao da je nepokolebljivi zagovornik NATO saveza i Sjedinjenih Država.

Ali audio snimak na kojem se čuju njegovi stavovi na rat u Ukrajini, koje je objavila italijanska novinska agencija LaPresse, čini se da otkrivaju suprotno.

Berlusconi je, na sudu sa svojim zastupnicima, pokušao opravdati Putinovu odluku da pošalje trupe u Ukrajinu prije gotovo osam mjeseci, rekavši da je ruski lider imao za cilj postavljanja "pristojne, razumne" vlade u glavnom gradu Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Berluskoni izjavio da je Putin 'gurnut' da napadne Ukrajinu

Berlusconi se takođe čuje kako za ukrajinskog predsjednika Volodimra Zelenskog, govori da ga treba "zaboraviti".

U intervjuu objavljenom u četvrtak u italijanskim novinama Corriere della Sera, Berlusconi je optužio medije za "iskrivljene i smiješne interpretacije njegovih misli" o Rusiji i Ukrajini. Negirao je pokušaje opravdavanja ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: AP