Istraživanje: Upotreba Facebook-a u predizbornoj Sjevernoj Makedoniji

Labaratorija za digialna forenzička istraživanja Atlantskog vijeća (DFRLab) koja se bavi studijom dezinformacija otkrila je više skupina Facebook stranica u Sjevernoj Makedoniji koje dijele identične sadržaje određenih medija, bez jasne veze među Facebook i web stranicama. Istraživanje je objavljeno 25. juna.

Neke od njih dijele sadržaje koje podržavaju stavove opozicione VMRO-DPMNE stranke, dok druge imaju navodne veze sa političkim figurama poput Filipa Petrovskog.

Otkriveno je također da su Facebook stranice napravljene kao stranice koje pokrivaju razne interese, ali su na kraju samo promovirale sadržaj sa web stranica sa kojima nemaju jasnu vezu.

Analiza Facebook stranica i njihove prakse dijeljenja sadržaja medija sa kojima nemaju zvaničnu vezu objavljena je u momentu kada se u Sjevernoj Makedoniji održava predizborna kampanja pred vanredne parlamentarne izbore 15. jula.

Donosimo vam kratki pregled istraživanja DFRLaba kojeg u cjelini možete pročitati na Medium platformi.

Veze između Mađarske i Sjeverne Makedonije

Otkriveno je da su četiri zasebne mreže Facebook stranica objavljivale sadržaj objavljen na deset makedonskih stranica. Iz DFRLaba navode da izgleda kako su neke od stranica povezane sa Adinamic Media, kompanijom koja vodi sajtove koji podržavaju opozicionu stranku u Sjevernoj Makedoniji, VMRO-DPMNE. Adinamic Media povezana je sa mađarskom javnom televizijskom mrežom Magyar Televizo (MTV) koja je naklonjena vodećoj Fidesz stranci premijera Victora Orbana.

Pročitajte i ovo: Mediji na Balkanu: Izvan 'crne zone', ali sa hroničnim problemima

Prva grupa sastoji se od sedam Facebook stranica, naizgled posvećenih različitim temama, no sve su u isto vrijeme dijelile identične sadržaje koje objavljuju četiri makedonska medija: Republika Online, Kurir, Denesen i Vistina.

Prva tri medija obično, navode iz Forensic Laba, pišu o političkim vijestima, ali je njihov sadržaj usmjeren protiv vlade i obično pokrivaju opozicione VMRO-DPMNE stavove. Vistina sajt ne pokriva političke teme. No, svi ovi mediji su u vlasništvu istog medijskog holdinga povezanog sa MTV.

Ukupan broj pratilaca ovih sedam stranica zajedno iznosi više od 690.000 korisnika, dok službene stranice ova četiri medija čije sadržaje prenose, zajedno, imaju manje od 300.000 pratilaca. Ništa u opisu svih sedam Facebook stranica ne navodi na zaključak da su povezane sa ovim medijima.

"Ovo može ukazivati na činjenicu da ovi mediji nisu bili uspješni u stvaranju svoje online publike, te su se odlučile da stvore koordiniranu mrežu kako bi poboljšali svoj domet.

Jedna od Facebook stranica, Економски, povezana sa sajtom Ekonomski.mk, nije objavila niti jedan sadržaj sa svoje stranice, već je isključivo pojačavala sadržaj sa Kurir web sajta. Oba medija, piše Digital Forensic Lab pripadaju EM Media, i djeluje kao da međusobno koriste društvene medije kako bi promovisali sadržaj.

Pročitajte i ovo: Posebne izborne mere 'Fejsbuka', na listi i Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija

Svim ovim stranicama upravljano je iz Sjeverne Makedonije i većina njihovih imena sadrži riječ Makedonija, kao i zastavu Sjeverne Makedonije na profilnoj slici.

Broj korisnika Facebook stranica veći od pratilaca zvaničnih medija

Drugi podskup stranica pojačava sadržaje iz tri medija, Markukle, News 24 i Signal. Sadržaj ovih stranica nije antivladin kao kod prethodne grupe medija, nemaju informacije o autorima na svojim stranicama. Markukule i News24 ranije su objavljivale članke podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Kao i prethodna grupa Facebook stranica i ove su objavljivale iste sadržaje u isto vrijeme.

Ukupno 17 Facebook stranica iz druge grupe imaju zajedno više od 900.000 pratilaca, što je devet puta više od zvaničnih Facebook stranica Markukule i News24 medija zajedno.

Pročitajte i ovo: Tajni igrači lažnih vijesti iz Velesa

Treća grupa Facebook stranica korištena je za uvećanje sadržaja iz dva medija Puls24 i Bulevar. Prema podacima sa Puls24, nalazi se u vlasništvu New Media Enterprise, registrovane u Skopju.

Među stranicama i one koje se bave 'zdravljem'

Digital Forensic Lab je pronašao da su Facebook stranice u ovom skupu moguće povezane sa Filipom Petrovskim, predsjedničkim kandidatom na izborima 2019. godine i bivšim članom VMRO-DPMNE stranke. Petrovski, navode u istraživanju, redovno dijeli sadržaj News24 medija na svom ličnom Facebook profilu.

U nekoliko slučajeva, ti članci bi se pojavljivali sa identičnim sadržajem na stranicama koje su predmet ovog istraživanja. Dalje, otkriveno je da su još dvije Facebook stranice povezane sa Petrovskim, na kojima se nalazi njegova biografija u sekciji 'o nama', no DFRLab nije uspio utvrditi da li on lično uređuje ove stranice.

Pročitajte i ovo: Facebook uklonio sporne naloge sa Kosova i Severne Makedonije

Četvrta grupa osam Facebook stranica korištena je za sadržaje dva medija Net Medica Diet, sajt koji se bavi zdravljem i Galama sajtom. Net Medical Diet u vlasništvu je DPTU Diapazon kompanije, a Galama nema informacije o vlasništvu na svom sajtu. Ipak, djeluje kao da su ova dva medija povezana jedna sa drugim jer dijele sadržaje međusobno. Za razliku od prethodne tri grupe Facebook stranica, ovom grupom upravljano je iz Sjeverne Makedonije ali i Sjedinjenih Država.

'Jačanje polarizacije javnosti'

Analiza DFRLaba pokazala je kako su podskupine Facebook stranica, koristile sadržaj, politički ali i onaj sa drugim temama, koje su objavljivali na deset različitih medija u Sjevernoj Makedoniji.

Prisutnost ovih sredstava, njihovo dijeljenje sadržaja mnogo većem broju korisnika no što ih imaju mediji čije su sadržaje dijelili, "jačaju političku polarizaciju u makedonskoj javnosti pred izbore.

Prema posljednjem istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta, navode iz DFRLaba, uoči izbora, vladajuća stranka nalazi se gotovo izjednačena sa opozicionom VMRO-DPMNE strankom.

U zaključku istraživanja navodi se da korištenje neautentične mreže društvenih medija može omogućiti političkim snagama da obmanu ljude i šire izmanipulirani sadržaj kako bi dobili podršku javnosti, što izaziva zabrinutost za integritet izbornog procesa u zemlji.