Neće biti istrage oko ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i Milorad Dodik na pres konferenciji nakon sastanka u Banja Luci, septembar 2018. godine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine(BiH) neće provoditi istragu o ukrajinskoj ikoni koja je prije tri godine u BiH poklonjena ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE) iz ove pravosudne institucije.

Riječ je o ikoni Svetog Nikole koju je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio 2020. godine Lavrovu, kada je ruski ministar vanjskih poslova boravio u BiH.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Tužilaštvo BiH je prije tri godine formiralo predmet "Ikona", a odgovoru za RSE od 18. septembra navode da nisu pronađeni nikakvi dokazi da je ikona ukradena sa teritorije Ukrajine, niti da to umjetničko djelo pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu Ukrajine.

Iz Tužilaštva BiH navode da su dobili odgovor od Generalnog tužilaštva Ukrajine u kojem se navodi kako se "navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost niti da pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu Ukrajine".

Dodali su i kako je Ured glavnog tužioca Ukrajine zatvorio navedeni postupak koji je pokrenut 2021. godine u vezi "ilegalnog izvoza" ikone.

Pročitajte i ovo: Ukrajina pokrenula krivični postupak zbog 'ilegalnog izvoza' ikone

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je početkom januara 2021. godine potvrdilo za RSE da je Ured glavnog tužitelja Ukrajine pokrenuo postupak u vezi "ilegalnog izvoza" ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

U izjavi za RSE glasnogovornika Minstarstva vanjskih poslova Ukrajine Olega Nikolenka navedeno je kako je neosporna činjenica da ikona, koja je sredinom decembra 2020. godine poklonjena Lavrovu, potiče sa teritorije Ukrajine.

U izvještaju State Departmenta o slobodi vjere u Ukrajini za 2019. godinu, navedeno je da ruski separatisti na istoku Ukrajine ograničavaju vjersku slobodu, istovremeno privilegirajući Rusku pravoslavnu crkvu nad Pravoslavnom crkvom Ukrajine.