Feđa Isović: Sramno finansiranje ratnih optuženika u BiH

Sud BiH

Feđa Isović, filmski i televizijski scenarista iz Sarajeva, za ‘Zašto?’ komentariše najavu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića o finansiranju odbrane bivših pripadnika Armije i MUP-a BiH koji su optuženi za ratne zločine pred Sudom BiH, što bi bio prvi takav slučaj kada su u pitanju vlasti iz Federacije BiH, a to je bila tema na 'Zašto'?.

Konaković nije navodio imena optuženika ali trenutno se za ratni zločin na Sudu BiH, između ostalog, sudi bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova Jusufu Pušini i bivšem komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Draganu Vikiću.

  • Avlija

Meni je ta odluka sporna, faktički potpuno sramna, jer nemam pravo nikako da kritikujem, a kritikujem, Vladu Republike Hrvatske i Vladu Republike Srpske koje na sličan način finansiraju odbrane optuženih za ratne zločine.

Nemam pravo njih kritikovati ako dopuštam da se u mojoj avliji to isto tako dešava i da Konaković i naša vlada rade takve poteze.

  • Heroji

U cijeloj njegovoj izjavi puno je spornih stvari.

On i prije konačne presude njih naziva herojima.

Znači, potpuno lako mogu zamisliti, ako bude osuđujuća presuda, da će on i dalje njih nazivati herojima po ugledu na hrvatske i na srpske nacionaliste, jer ovom odlukom izgleda da se Konaković vrlo precizno svrstao u nacionaliste.

  • Kazna

On umanjuje važnost komandne odgovornosti, kao nisu oni krivi jer to je samo komandna odgovornost.

Komandna odgovornost je veoma važna i to su ozbiljni zločini.

Ako si znao ili mogao da znaš da se dešava određeni zločin i nisi preduzeo akcije da kazniš počinioce to je ozbiljno krivično djelo i za to treba odgovarati a on u toj izjavi nekako umanjuje važnost te komandne odgovornosti.

  • Advokat

To što je neko na ispravnoj strani ratovao, to mu ne daje pravo da rini radi ratne zločine i ne oslobađa ga ni ni u najmanju ruku krivice.

Ja ne vidim zašto bi Vlada iz budžeta -- od mojih, od tvojih, od naših zajedničkih para -- odvajala novac za to a ne za moju cestu koja je izrovana do kuće i takve stvari.

Da li sutra ako ja udarim automobilom pješaka na ulici, na pješačkom prelazu, usmrtim ga, da li će Konaković reagovati tako što će platiti meni advokata i odbranu na sudu?

Neće, naravno, i ne znam zašto bi i u jednom slučaju to vlada radila i trebala da radi.

  • Pristisak

Dio njegove izjave o pravosuđu je kao prekopirane izjave od Milorada Dodika ili uopšte od naših susjeda sa istoka i zapada.

Ovo se može posmatrati kao pritisak na pravosuđe jer zvanična instutucija Vlada Kantona Sarajevo staje na stranu optuženih i premijer ih proglašava herojima.

To je jedan klasičan pritisak na pravosuđe i to je vrlo sramam i vrlo loš potez Konakovića.