U Lavovu ubijena bivša ukrajinska zastupnica poznata po promoviranju jezika

Iryna Farion postala je poznata po čestim kampanjama za promociju ukrajinskog jezika i diskreditaciju javnih službenika koji govore ruski. (Foto: novembar 2016.)

Bivša narodna zastupnica u ukrajinskom parlamentu i lingvistica Iryna Farion (60), poznata po kampanjama za promociju ukrajinskog jezika, ubijena je u petak, a policija je pokrenula široku potragu za naoružanim napadačem koji ju je ustrijelio na ulici u gradu Lavovu na zapadu zemlje.

Regionalni guverner Lavova Maksym Kozytskyi rekao je na Telegramu da je Farion preminula nakon što je prevezena u bolnicu.

Natalya Matolinets, šefica anesteziološke službe u Prvom liječničkom udruženju u Lavovu, rekla je da je Farion stigla u bolnicu u kritičnom stanju "sa teškom prodornom prostrijelnom ranom u glavi".

Odmah je operisana, a zatim prebačena na odjeljenje intenzivne njege na nastavak liječenja, ali njeno srce nije izdržalo, rekla je Matolinets.

"Nažalost, uprkos svim naporima ljekara, uprkos svim mjerama reanimacije, život Iryne Farion nije mogao biti spašen", rekla je Matolinets.

Ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko ranije je rekao da se pucnjava tretira kao pokušaj atentata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da prima redovne izvještaje o naporima da se uhvati napadač. Kazao je i da je svaki čin nasilja za osudu.

Farion, lingvistica, postala je članica nacionalističke stranke Svoboda (Sloboda) 2005., izabrana je i u parlament 2012., ali nije uspjela u kasnijim pokušajima da osvoji mjesto. Bila je i u regionalnom vijeću Lavova, a osim po čestim kampanjama za promicanje ukrajinskog jezika bila je aktivna i po pitanju diskreditiranje javnih službenika koji govore ruski.

Neki kritičari su Farionine stavove smatrali radikalnim, a neke od njenih izjava izazvale su kontroverze.

Godine 2018, kada se Ukrajina borila protiv separatista koje je finansirala Rusija i koji su zauzeli teritoriju na istoku, ona je pozvala na akciju da se "svaka osoba koja govori ruski udari u vilicu".

Zbog svojih kontroverznih izjava 2023. godine otpuštena je sa mjesta profesora na Odsjeku za ukrajinski jezik Instituta za humanističke i društvene nauke na Lavovskom politehničkom univerzitetu. Krajem maja, Apelacioni sud u Lavovu doneo je odluku o njenom vraćanju na tu funkciju.

Uz izvještavanje Reutersa