Irska otvara istragu o trefikingu pošto je 14 migranata pronađeno u kontejneru

Kamioni s kontejnerima u irskoj luci Roslar, 27. januar 2021.

Irska policija saopštila je u sredu da je otvorila istragu o trgovini ljudima pošto je 14 migranata, uključujući dvoje dece, pronađeno u rashladnom kontejneru u luci Rosler.

Britanske vlasti su unapred obavestile irske kolege nakon što je jedan migrant podigao uzbunu pre nego što je brod stigao u luku, navodi se u saopštenju irske policije i dodaje da je devet muškaraca, tri žene i dve devojčice dobrog zdravlja nakon medicinske procene.

Nacionalnost migranata nije saopštena, mada su televizija RTE i list Ajriš indipendent (Irish Independent) izvestili da su većina - uključujući devojčice – Kurdi iz Irana i Iraka, uz tri osobe iz Vijetnama i jedne iz Turske.

Oni su pronađeni kada je u ponedeljak vozilo zaustavljeno na izlazu sa trajekta koji je stigao iz Zebriža u Belgiji.

U luku Roslar dolaze putnici, kao i teret, iz Velike Britanije i Evrope, i dobro je povezana pre svega s Francuskom i Španijom.

Pročitajte i ovo: Potraga za nadom u bijegu od kuće: Iskustva izbjeglica i migranata

Irski ministar saobraćaja Imon Rajan (Eamon Ryan) rekao je novinarima da mu je laknulo što su migranti bezbedni pošto se veruje da su proveli više od 24 sata u kontejneru.

Premijer Leo Varadkar rekao je da će Dablin nastojati da obradi sve potencijalne zahteve za azil što je pre moguće, komentarišući da je "prva reakcija zemlje uvek humanitarna".

Predsednik Irske asocijacije drumskog transporta Judžin Drenan (Eugene Drennan) rekao je za RTE da je kontejner utovaren u kamion južno od Pariza pre nego što je prebačen u Zebruž. On je dodao da je pukim slučajem izbegnuta smrt migranata.

Izvor: AFP