Biblioteka u Irpinu, utočište u razorenom gradu

Djeca koriste baterijske lampe na mobitelima za vrijeme nestanka struje na sastanku njihovog književnog kluba u narodnoj biblioteci u Irpinu 23. decembra.

Smještena u prizemlju devetospratnice, biblioteka je postala simbol privremenog obnavljanja poslije razaranja u ruskoj okupaciji.

Čovjek radi na laptopu među policama za knjige u biblioteci.

"Čim je biblioteka ponovo otvorena, omogućili smo ljudima da dopune svoje mobitele. Dali smo im priliku da ostanu u toplom dok gledaju kako se grad objavlja", kaže Jevhenija Antonjuk iz Gradskog vijeća Irpina.

 

Fotografija Irpina iz vazduha snimljena 29. aprila pokazuje razaranja civilnih objekata koja su napravile ruske snage.

Suncokreti, omiljeni simbol Ukrajine, i porodica rodana zidovima razorenog Centralnog doma kulture u Irpinu.

S obzirom da ukrajinska vlada nema sredstava za opsežnu rekonstrukciju, mnogi stanovnici su primorani da sami obnavljaju domove i koriste bilo koji javni objekat koji je u funkciji.

Biblioteka se pokazala neprocjenjivo korisnom za podizanje morala zajednice, posebno tokom nestanka struje.

Sedamdesetpetogodišnja Olena Tihanenko bila je šefica biblioteke u Irpinu četiri decenije, još od dana kada je, kako se ponosno sjeća, njihov fotokopir aparat bio jedini u gradu.

"U srcu smo grada, na centralnom trgu, i uvijek smo bili popularni", rekla je ona. "Kada nije bilo interneta, naše sale su bile pune čitalaca."

Djeca se igraju pored agregata ispred biblioteke.

Ukrajinski zvaničnici na neki način su nastojali da ohrabre oporavak Irpina tako što su ga proglasili "gradom herojem". To je svojevrsno priznanje za odlučnost koju su njegovi stanovnici pokazali u suočavanju s toliko mnogo nedaća.

Mural neuhvatljivog britanskog umjetnika Banksya prikazuje gimnastičara koji sa povredom vrata izvodi vježbu s trakom. Naslikan je na zidu zgrade u jednom od razrušenih stambenih naselja Irpina.

Grad je nedavno ovom umjetniku, čiji pravi identitet nije poznat u javnosti, dodijelio titulu počasnog građanina jer je "skrenuo pažnju svjetske zajednice na razmjere razaranja Irpina".
 

Muškarac obučen kao Sveti Nikola i žena obučena kao anđeo dočekuju djecu u svečano okićenoj biblioteci 23. decembra.

"Dobili smo neke slatkiše i tu smo sa našom djecom kako bismo podigli duh“, rekla je stanovnica Irpina Viktorija Voskresova.

Žena obučena kao anđeo u pauzi programa organizovanog za djecu.

"Ono što se dešava u biblioteci dotiče sve aspekte života ljudi", kaže Jevhenija Antonjuk iz Gradskog vijeća Irpina.