U slikama: Iranski predsjednik poginuo u padu helikoptera

  • RSE

Ovaj video snimak koji je objavio iranski Crveni polumjesec 20. maja prikazuje spasioce koji izvlače tijela na mjestu gdje se helikopter s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem srušio u maglom prekrivenom planinskom području sjeverozapadnog Irana.

Raisi (63) i njegovi saputnici, uključujući ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, pronađeni su mrtvi na mjestu nesreće.

Na drugom video snimku vidi se kako spasioci izvlače tijela na mjestu nesreće.

 

Iransko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je ovu sliku, na kojoj se čini da se vide dijelovi helikoptera nakon što se srušio. Iranska državna televizija je 20. maja saopštila da je helikopter pao zbog loših vremenskih uslova.

Timovi za potragu i spašavanje, uz pomoć nekoliko stranih vlada,su tragali za helikopterom nakon što se srušio po lošem vremenu u planinskom području zemlje kasno 19. maja.

Operacije spašavanja bile su otežane lošim uslovima.

Raisi je otputovao u istočni Azerbajdžan 19. maja kako bi sudjelovao u otvaranju brane. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev.

Raisi i Aliyev tokom inauguracije brane Qiz Qalasi na iransko-azerbajdžanskoj granici.
 

Moglo se vidjeti kako se vrijeme u Qiz Qalasi pogoršava nakon ceremonije inauguracije 19. maja.

Raisijev helikopter je bio na putu za grad Tabriz kada se srušio u blizini grada Jolfa u, kako je državna televizija rekla, "tvrdom slijetanju". Nekoliko novinskih kuća kasnije je citiralo vladine izvore koji su rekli da se helikopter srušio dok je prelazio planinsko i šumsko područje.

Prazna stolica predsjednika Ebrahima Raisija u iranskoj vladi nakon potvrde njegove smrti u padu helikoptera.

Raisi je izabran za predsjednika 2021. i od tada je pooštrio mnoga ograničenja za Irance provođenjem zakona o moralu i krvavim gušenjem protuvladinih protesta potaknutih smrću Mahse Amini dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja islamskih pravila odijevanja.
 

Spasioci rade na pronalaženju tijela na mjestu gdje se 20. maja helikopter s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem srušio u maglom prekrivenom planinskom području na sjeverozapadu zemlje. Ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian također je među poginulima, zajedno sa još sedam osoba.