Iranske majke spriječene da uđu na sportski događaj da gledaju svoju djecu

Iranke navijaju tokom kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo između Irana i Kambodže u Teheranu 2019. godine.

Majkama nekoliko djece koja su trebala učestvovati na karate takmičenju u gradu Mashhadu na sjeveroistoku Irana zabranjeno je da lično gledaju događaj jer su službenici sigurnosti nametnuli vladinu zabranu ženama da ulaze na stadione u zemlji.

Na društvenim mrežama je 22. jula objavljen video snimak službenika obezbjeđenja koji sprječava majke da uđu u sportsku dvoranu u kojoj se održavao događaj.

Žene počinju da protestuju zbog zabrane ulaska u prostorije, ali im službenik obezbjeđenja kaže da sprovodi "nacionalnu direktivu" koju je svim sportskim dvoranama širom zemlje poslao zamjenik ministra sporta.

Pročitajte i ovo: Žena u Iranu uhapšena zbog svađe oko nošenja hidžaba u autobusu

Ženama je zabranjeno da prisustvuju stadionima od Islamske revolucije 1979.

Iranski klerikalni establišment se dugo protivio ideji da se ženama dozvoli ulazak na stadione s muškim navijačima i provedbi zabrane ulaska žena na stadione u Iranu, posebno u vjerskim gradovima poput Mešhada, je nedavno pojačano.

Zloglasne iranske patrole za usmjeravanje, ili moralna policija, postale su sve aktivnije i nasilnije posljednjih mjeseci, a na društvenim mrežama se pojavljuju snimci koji pokazuju kako policajci pritvaraju žene, tjeraju ih u kombije i odvode ih.

Policija je 29. marta blokirala navijačice koje su stigle ispred stadiona Imam Reza u Mashhadu da uđu unutra, iako su imale važeće karte. Kada su počele protestovati, žene su bile poprskane biberom.