Iran najavio da će proizvesti 20 odsto obogaćeni uranijum

Postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, Iran

Iran je informisao Agenciju za kontrolu atomske energije UN (IAEA) da planira da proizvede uranijum obogaćen do 20 odsto kao gorivo za svoje nuklearne reaktore, saopštila je 6. jula IAEA.

Iz IAEA je saopšteno da će to biti višestepeni proces, čime se sugeriše da će biti potrebno vreme, međutim zapadne sile su već osudile Iran i zbog proizvodnje malih količina uranijuma, i zbog planova Teherana da proizvodi obogaćeni uranijum, od kojeg se može napraviti nuklearna bomba.

SAD: Korak unazad

Sjedinjene Države su najavu Irana nazvale "nesrećnim korakom unazad", ali i dodale da je ostaju otvorene za diplomatiju koja će omogućiti da se obe strane vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

"Zabrinjavajuće je što je Iran odlučio da eskalira neizvršavanje svojih obaveza (iz nuklearnog sporazuma). To je još jedan nesretan korak unazad za Iran, posebno kada smo mi sa svoje strane pokazali iskrenost i spremnost da se vratimo (dogovoru)", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Price.

Pročitajte i ovo: Iran bez odgovora na zahtev za posmatranjem nuklearnih aktivnosti

Iran od aprila vodi posredne razgovore sa Sjedinjenim Državama o oživljavanju nuklearnog sporazuma, iz kojeg se bivši predsednik SAD Donald Trump povukao 2018. godine.

Pregovori uključuju i druge strane sporazuma iz 2015. godine - Rusiju, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku i Evropsku uniju.

Pročitajte i ovo: Sve brojke iranskog nuklearnog sporazuma

Britanija, Francuska i Nemačka zabrinute

Velika Britanija, Francuska i Nemačka saopštile su 6. jula da su "ozbiljno zabrinute" zbog odluke Irana da proizvede uranijum obogaćen do 20 odsto.

"Snažno pozivamo Iran da bez odlaganja zaustavi sve aktivnosti koje krše nuklearni sporazum i da se vrati pregovorima u Beču", saopštile su tri zemlje.

Pregovori u Beču prekinuti su 20. juna radi konsultacija, a datum nastavka još nije određen.