Zaustavljanje iranskog tankera 'odlična vijest' za SAD

Iranski tanker Grace 1

Sjedinjene Američke Države saopštile su kako pozdravljaju britansko zaustavljanje iranskog naftnog tankera u blizini Gibraltara, nazvavši to dobrim vijestima. Teheran, s druge strane, osuđuje ovu akciju koju su nazvali ilegalnim presretanjem broda.

"Odlične vijesti: Velika Britanija je zadržala super tanker Grace I koji je prevozio iransku naftu za Siriju kršeći sankcije Evropske unije", izjavio je 4. jula savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton.

"Amerika i naši saveznici će nastaviti da rade na spriječavanju režima u Teheranu i Damasku da profitiraju od ove nezakonite trgovine", napisao je Bolton.

Pročitajte i ovo: Slučaj iranskog tankera: Teheran pozvao britanskog ambasadora

Vlada Gibraltara saopštila je da su se britanski kraljevski marinci ukrcali na super tanker nazvan Grace 1, četvrtoga jula. Brod je zadržan četiri kilometra južno od Gibraltara u vodama koje Britanci smatraju svojima, iako Španija kaže da su to ipak španske vode.

Sumnja se da je brod prenosio sirovu naftu za sirijsku rafineriju Banias koja podliježe sankcijama Evropske unije.

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May saopštio je da premijerka podržava 'čvrstu akciju' vlasti u Gibraltaru.

Analitičari smatraju da će time biti dodatno pogoršani odnosi Irana i Zapada.

Pročitajte i ovo: Iran: Pomoć u trgovini ili novo obogaćenje uranijuma

Španski ministar vanjskih poslova saopštio je ranije da je naftni tanker koji je zaustavljen na Gibraltaru i za kojeg se sumnja da vozi naftu za Siriju zaustavljen od strane britanskih vlasti nakon zahtjeva Sjedinjenih Država.

"Imamo razloga da vjerujemo da je tanker Grace 1 prenosio isporuke sirove nafte u sirijsku rafineriju", izjavio je glavni ministar Gibraltara Fabian Picardo.

Rafinerija se nalazi u vlasništvu subjekta podložnom sankcijama koje Evropska unija ima prema Siriji.

"Zadržali smo brod i njegov teret", rekao je Picardo.

EU je blokirala isporuku nafte u Siriju 2011. godine, ali ovo bi bio prvi put da je tanker ustvari zaplijenjen na moru. Sirijska rafinerija se nalazi pod sankcijama Unije od 2014. godine.

"Ovo je prvi put da je Evropska unija uradila nešto tako javno i tako agresivno. Pretpostavljam da je na neki način bila u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama imajući u vidu da su članice NATO-a bile uključene", rekao je Matthew Oresman, partner u advokatskoj kancelariji Pillsbury Winthrop Shaw Pittman koja savjetuje kompanije o američkim sankcijama.

"Ovo vjerovatno predstavlja signal Siriji i Iranu, kao i SAD-u da Evropa ozbiljno shvata primjenu sankcija i da EU može odgovoriti na iranske prijetnje oko tekućih nuklearnih pregovora", dodao je.

Reuters je saopštio da informacije o prevozu nađene na brodu upućuju na to da je tanker nosio iransku naftu, ukrcanu na obali Irana, iako zvanični dokumenti tvrde da je nafta iz Iraka.

Iran je pozvao britanskog ambasadora u Teheranu zbog kako su nazvali 'ilegalne zapljene' tankera.

"Nakon ilegalnog presretanja iranskog tankera, ambasador te zemlje u Teheranu je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova," rekao je glasnogovornik Abbas Moussavi.

Pročitajte i ovo: Rohani: 'Idiotske sankcije' zatvorile vrata diplomatiji

Ovo zaustavljanje tankera i polemike oko prevoza nafte u Siriju dešavaju se u momentu prilično visokih tenzija između Sjedinjenih Država i Irana.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se u maju 2018. godine iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. kojeg je Iran potpisao sa svjetskim silama. Sjedinjene Države su nakon toga ponovo vratile sankcije Iranu koje su ublažene u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa u Teheranu.

Međutim, iz Teherana su u ponedeljak saopštili da su prešli dozvoljenu granicu prikupljenih zaliha nisko obogaćenog urana te najavili da će u nedelju povući još drastičnije mjere ukoliko im evropske zemlje ne pomognu da vrate nazad ekonomiju, pogođenu sankcijama iz Sjedinjenih Država.