Iranski Vrhovni sud poništio smrtnu kaznu poznatom reperu

Toomaj Salehi, fotografija iz novembra 2023.

Iranski Vrhovni sud ukinuo je smrtnu kaznu popularnom reperu Toomaju Salehiju, rekao je njegov advokat 22. juna.

Salehija je u aprilu sud u Isfahanu osudio na smrt po novoj optužbi, za "korupciju", dok je služio šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u protestima 2022. koji su mjesecima potresli Iran.

"Kao što se i očekivalo, Vrhovni sud je izbjegao nepopravljivu sudsku grešku", napisao je Salehijev advokat Amir Raisian na mreži X. "Smrtna kazna je ukinuta i, na osnovu žalbene odluke Vrhovnog suda, slučaj će biti proslijeđen na ponovno razmatranje."

Tridesettrogodišnji Salehi prvobitno je uhapšen u oktobru 2022. nakon što je dao javne izjave u prilog protestima koji su izbili prethodnog mjeseca nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje, preminule u policijskom pritvoru. Uhapšena je jer je navodno nepropisno nosila maramu koja pokriva glavu.

Nakon što je veći dio istražnog zatvora proveo u samici, osuđen je na šest godina zatvora, ali je pušten nakon što je Vrhovni sud, u žalbenom postupku, utvrdio "nedostatke u prvobitnoj kazni". Njegov slučaj je vraćen nižem sudu na ponovno ispitivanje i moguće ponovno suđenje.

prethodne vijesti

Iranski reper, uhapšen zbog podrške protestima, pušten iz zatvora uz kaucijuIran uhapsio repera zbog podrške protuvladinim protestimaIranski reper optužen zbog kritikovanja režima

Privremeno je pušten uz kauciju u novembru nakon što je proveo više od godinu dana u zatvoru, uključujući 252 dana u samici, ali je potom ponovo uhapšen ubrzo nakon što je u video snimku javno progovorio o svom navodnom mučenju u zatvoru.

Raisian je 22. juna rekao da je Vrhovni sud poništio i prethodnu šestogodišnju kaznu.

Salehi je postao poznat po stihovima koji se protive korupciji, široko rasprostranjenom siromaštvu, pogubljenjima i ubijanju demonstranata u Iranu.

Njegove pjesme takođe ukazuju na sve veći jaz između običnih Iranaca i rukovodstva zemlje, optužujući vlasti da "guše" ljude.