Iran koristi smrtnu kaznu za slamanje protesta, tvrdi grupa za zaštitu prava

Ljudi sudjeluju u prosvjedu protiv islamskog režima u Iranu nakon smrti Mahse Aminija, u Istanbulu, 10. decrmvar 2022.

Najmanje 11 muškaraca osuđeno je na smrt u Iranu, a 24 drugih suočeno je s optužbama koje bi mogle dovesti do smrtne kazne, što povećava strah od novih pogubljenja.

Nedavno su pogubljena dvojica mladića zbog njihova sudjelovanja u prosvjedima koji su zahvatili zemlju.

Pročitajte i ovo: U Iranu pogubljen jedan od učesnika protesta

"Odbori za linč koji se maskiraju u sudove prijete ljudima smrću kako bi zastrašili prosvjednike i srušili pokret za slobodu zemlje", rekao je 15. decembra Hadi Ghaemi, izvršni direktor Centra za ljudska prava u Iranu (CHRI).

Ghaemi je pozvao vlade diljem svijeta da upozore Iran da mora odmah prekinuti korištenje smrtne kazne kao alata političke represije.

Svih 11 osoba koje trenutno čekaju smrtnu kaznu osuđeno je nakon suđenja u kojima im je uskraćen zakonski postupak, uključujući odvjetnika po vlastitom izboru, prema istraživanju CHRI-ja.

Od septembra u Iranu su trajali protesti zbog smrti mlade žene u pritvoru. Mahsu Amini uhapsila je moralna policija zbog navodnog kršenja pravila o odijevanju.

Protesti su postali najveći izazov iranskom vodstvu od Islamske revolucije 1979. godine.

Iran je za nemire optužio strane neprijatelje i njihove agente.

Vijeće UN-a za ljudska prava u novembru je glasalo za pokretanje nezavisne istrage o gušenju i pritisku na ljude koji sudjeluju u protestima.

Pročitajte i ovo: Nejasan status iranske policije za moral nakon što je ukinuta