Jedanaest zatvorenika u 'neposrednoj opasnosti' od pogubljenja u Iranu

Iranski vojnik priprema omču za javno vješanje (fotoarhiva)

Human Rights Watch (HRW) je naveo da je najmanje 11 zatvorenika u Iranu u "neposrednoj opasnosti" od pogubljenja, od kojih su većina Kurdi.

Organizacija za ljudska prava je saopćila da je svih 11 zatvorenika osuđeno na smrt na temelju političko-sigurnosnih optužbi, što "prema međunarodnom pravu, nikada ne bi trebalo rezultirati smrtnom kaznom, a što predstavlja teško kršenje prava na život".

Neki od zatvorenika su osuđeni za "korupciju na zemlji" i moharebeh ili "neprijateljstvo protiv Boga".

HRW apelira na međunarodnu zajednicu da "izvrši pritisak na Iran da prestane s primjenom smrtne kazne za takve optužbe".

"Iranske vlasti poznate su po izricanju smrtne kazne protiv ljudi nakon nefer suđenja kako bi utjerale strah u stanovništvo koje je mobiliziralo proteste širom zemlje, pozivajući na temeljne reforme", rekao je zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, Michael Page.

Skupina za ljudska prava identificirala je osam zatvorenika kojima prijeti ova opasnost, a oni su: Anvar Khezri, Kamran Sheikha, Khosro Besharat, Pejman Fatehi, Vafa Azarbar, Mohammad Faramarzi, Mohsen Mazlum i Reza Rasaee.

Pročitajte i ovo: Iran pogubio demonstranta sa mentalnim poremećajem

Saopćenje HRW-a dolazi nakon što je Iran pogubio Kurda Farhada Salimija, i Mohammada Qobadloua, demonstranta koji je uhapšen na protestu protiv vlade 2022. godine.

HRW ocjenjuje da su vlasti Irana u 2023. znatno povećale broj kazni pogubljenjem.

Neke iranske skupine za ljudska prava sa sjedištem u inozemstvu rekle su da je Teheran prošle godine pogubio više od 700 zatvorenika.

Pozivajući se na izvještaj Iranske organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Oslu iz aprila 2023., HRW navodi da su manjine bile nesrazmjerno meta pogubljenja.

U izvještaju se navodi da su se u 2022. godini pogubljenja pripadnika Kurda, Azera i Balučija više nego udvostručila u odnosu na 2021.

"Ovo naglašava pojačano ciljanje smrtne kazne na pripadnike manjinske zajednice", rekao je HRW.