Iran ponovo otvorio ambasadu u Saudijskoj Arabiji

Saudijska ambasada u Rijadu, 12. april 2023.

Iran je u sredu ponovno otvorio svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji nakon sedam godina, prenosi Reuters.

Vrata kompleksa iranske ambasade u Rijadu ponovno su otvorena 12. aprila, nekoliko sati nakon što je iransko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je tehnička delegacija stigla u ovu kraljevinu.

Otvaranje ambasade je rezultat sporazuma o obnavljanju diplomatskih veza između regionalnih rivala, postignutog posredovanjem Kine.

Ministri vanjskih poslova obe zemlje sastali su se u Pekingu ranije ovog meseca na prvom zvaničnom okupljanju najviših diplomata u više od sedam godina, nakon što je Kina posredovala u sporazumu o obnavljanju odnosa između dve najveće regionalne sile.

"Iranska delegacija će poduzeti potrebne mere u Rijadu i Džedi za uspostavljanje ambasade i generalnog konzulat", rekao je portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani u saopštenju.

Vest dolazi nakon posete saudijske delegacije Teheranu 8. aprila, tokom koje se razgovarala o ponovnom otvaranju diplomatskih misija u Islamskoj Republici.

Saudijska Arabija i Iran održali su istorijski sastanak u Pekingu, a prošlog meseca su se dogovorili da obnove diplomatske veze nakon sedam godina.

Dve zemlje prekinule su veze nakon što su demonstranti u toj islamskoj republici napali saudijske diplomatske misije posle pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika u Rijadu.

Pročitajte i ovo: Diplomatski trijumf Kine kroz zbližavanje najvećih rivala Bliskog istoka

Zbližavanje između uglavnom sunitskih muslimana Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, i Irana sa većinskim šiitskim stanovništvom, koji je u sukobu sa zapadnim vladama oko nuklearnih aktivnosti, ima potencijal da preoblikuje odnose širom regiona koji decenijama karakteriše turbulencija.

Prema prošlomesečnom sporazumu, dve zemlje treba da ponovo otvore svoje ambasade i misije u roku od dva meseca i sprovedu sporazume o bezbednosti i ekonomskoj saradnji potpisane pre više od 20 godina.

Sjedinjene Države su decenijama bile ključna diplomatska sila na Bliskom istoku i imaju savez, iako često zategnut, sa Saudijskom Arabijom.

Vašington je oprezno pozdravio približavanje Saudijaca i američkog protivnika Irana uprkos ulozi Kine, koju vidi kao svog najvećeg globalnog rivala.

Iran i Saudijska Arabija se bore za uticaj u Siriji, Libanu i Iraku. Oni takođe podržavaju rivalske strane u nekoliko zona sukoba širom regiona, uključujući Jemen, gde Huti pobunjenike podržava Teheran, a Rijad predvodi vojnu koaliciju koja podržava vladu.