Iran preti 'odlučnim odgovorom' dok Bajden razmatra reagovanje na napad u Jordanu

Zastava Irana, 1. april 2022.

Iran je u sredu zapretio da će "odlučno odgovoriti" na svaki američki napad na Islamsku Republiku nakon što je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) povezao Teheran s ubistvom tri američka vojnika u bazi u Jordanu.

SAD su naznačile da se spremaju za uzvratne udare na Bliskom istoku posle napada dronovima u kojem je povređeno najmanje 40 vojnika u "Tornju 22", tajnoj bazi na severoistoku Jordana koja je ključna za američko prisustvo u susednoj Siriji.

Pročitajte i ovo: Biden pod sve većim pritiskom da napadne Iran

Postoji zabrinutost da bi dodatni američki udari mogli dodatno zapaliti region koji je već uzdrman ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadima jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru.

Upozorenje protiv američkih akcija stiglo je od iranskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Amira Saida Iravanija, koji je govorio iranskim novinarima kasno u utorak, navodi državna novinska agencija IRNA.

"Islamska Republika bi odlučno odgovorila na svaki napad na ovu zemlju, njene interese i građane pod bilo kojim izgovorom", rekao je Iravani, a prenosi IRNA.

Iravani je takođe negirao da su Iran i SAD razmenili poruke u poslednjih nekoliko dana, bilo preko posrednika ili direktno. Panarapski satelitski kanal Al Džazira, koju finansira katar, ranije je izvestio da su razmenjene poruke između dve zemlje. Katar često služi kao posrednik između Vašingtona i Teherana.

"Takve poruke nisu razmenjene", rekao je Iravani.

Iračka militantna grupa povezana s Iranom, za koju se sumnja da je odgovorna na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu, najavila je "obustavu" operacija protiv američkih snaga nakon što je Vašington rekao da je odlučio kako će odgovoriti na napad.

Pročitajte i ovo:

Iračka militantna grupa 'obustavlja' akcije protiv SAD posle napada u JordanuProiranska grupa priznala napad na američke snage u JordanuBiden krivi militante koje podržava Iran za smrt tri američka vojnika u Jordanu

Tri američka vojnika ubijena su 28. januara u Jordanu u napadu dronom za koji je Pentagon rekao da ima "otiske" milicije Kataib Hizbalah koju sponzoriše Teheran.

Predsednik SAD Bajden je, odgovarajući na pitanje novinara na Floridi u utorak da li je odlučio kako da odgovori na napad, rekao "da", ne objašnjavajući šta SAD planiraju.

Izvor: AP