Tri dana protesta u Iranu

Antivladini protesti na Scharif univerzitetu u Teheranu, 13. januara.

Iranski studenti na Amir Kabir univerzitetu, 12. januara, sa transparentima na kojima izražavaju saučešće za žrtve stradale na letu Ukraine International Airlinesa PS752. Iranska vojska saopštila je da je avion srušen 'slučajno' od strane snaga protuzračne odbrane koji su bili na oprezu nakon iranskog napada na baze u Iraku u kojima su smještene snage Sjedinjenih Država. 

Demonstranti izbjegavaju da stanu na američku i izraelsku zastavu tokom okupljanja u kampusu  Behesthi univerziteta, 12. januara. Samo devet dana ranije, druge skupine ljudi su viđene kako pale te iste zastave nakon što je u američkom napadu dronom ubijen iranski vojni zapovjednik Qasem Soleimani. 

Demonstrant baca poster ubijenog vojnog zapovjednika Qasema Soleimanija u Teheranu, 12. januara. 

Sigurnosne snage stražare ispred ambasade Britanije u Teheranu, 12. januar. Britanski ambasador je nakratko uhapšen zbog navodnog prisustvovanja ilegalnim demonstracijama. 

Iranski demonstranti drže poster sa likom ubijenog generala Qasema Soleimanija ispred ambasade Britanije u Teheranu, 12. januara. Oko 200 demonstranata uzvikivalo je 'Smrt Britaniji' tokom protesta ispred rezidencije. Dan prije toga, ambasador Rob Macaire je nakratko uhapšen jer je prisustvovao spomenu žrtvama sa leta PS752 Ukraine International Airlinesa. 

Demonstranti se okupljaju ispred Ostat Moein metro stanice 12. januara. 

Iranska interventna policija koristila je suzavac na demonstrantima 11. januara u Teheranu. Fotografije koje su se ranije pojavile sa demonstrancija pokazuju policiju i sigurnosne snage kako ispaljuju municiju kako bi rastjerali demonstrante. Vlasti poriču da je policija koristila vatru. 

Okupljanje ispred Sharif univerziteta, 11. januar. Iranski mediji saopštili su da su 14 žrtava na letu PS752 Ukraine International Airlinesa, bili studenti. 

Demonstracije ispred Sharif univerziteta u Teheranu, 11. januara. 

Demonstracije ispred Sharif univerziteta u Teheranu, 11. januar. 

Bdijenje za žrtve ukrajinskog aviona ispred Amir Kabir univerziteta, 11. januar. 

Iranski studenti demonstriraju nakon odavanja počasti žrtvama koje su poginule na letu između Teherana i Kijeva, 11. januar. 

Iranski studenti uzvikuju parole 'ostavka, ostavka' protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, tokom antivladinih protesta ispred Amir Kabir univerziteta u Teheranu. 

Bdijenje za žrtve avionske nesreće u iranskom gradu Sari, 11. januar. 

Žena drži sliku tek vjenčanih Arash Pourzarabi i Pouneh Gourji tokom bdijenja u Teheranu, 11. januara. Oboje su studirali kompjuterske nauke na Univerzitetu Alberta i vraćali su se u Edmonton u Kanadi nakon proslave svog vjenčanja u Iranu. 

Tokom bdijenja za žrtve avionske nesreće, žena drži transparent sa porukom 'ostavka' koja je najmjenjena liderima Irana, 11. januar. 

Tokom protesta ispred Amir Kabir univerziteta, Iranci pale svijeće za 176 žrtava koje su poginuli na letu PS752. Na letu Ukraine International Airlinesa iz Teherana ka Kijevu putovalo je 82. Iranaca, 57 Kanađana, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, 10 Afganistanaca, tri Njemca i tri Britanca.

Interventna policija ispred Amir Kabir univerziteta u Teheranu, 11. januara. 

 

Demonstranti ispred Amir Kabir univerziteta u Teheranu, 11. januar.