Rekordan broj pogubljenja u Iranu, objavio Amnesty

Ulau u zatvor Evin u Teheranu, januar 2024.

Pogubljenja u Iranu su 2023. dostigla osmogodišnji maksimum, prema novom izvještaju Amnesty Internationala.

Prošle godine su u Iranu izvršena 853 pogubljenja, uz najmanje 481 pogubljenje zbog osude za narkotike, navodi se u izvještaju ove organizacije objavljenom 4. aprila.

"Smrtna kazna je odvratna u svim okolnostima, ali masovno je primjenjivati za krivična djela povezana s drogom nakon krajnje nepravednih suđenja pred Revolucionarnim sudom je groteskna zloupotreba moći", rekla je Diana Eltahawy, zamjenica regionalnog direktora Amnestya za Bliski istok i sjevernu Afriku.

"Smrtonosna politika Islamske republike protiv narkotika doprinosi ciklusu siromaštva i sistemske nepravde i daljem jačanju diskriminacije marginaliziranih zajednica, posebno potlačene iranske [baluške] manjine", dodala je Eltahawy.

Pročitajte i ovo:

Iran pogubio demonstranta sa mentalnim poremećajemIranski učitelj joge umro na suđenju gdje mu je prijetila smrtna kaznaIran javno pogubio dvojicu osuđenih za napad na šiitsko svetište

Izvještaj Amnestya takođe optužuje vladu da koristi smrtnu kaznu kao oružje protiv demonstranata disidenata i pripadnika potlačenih etničkih manjina i poziva na "snažan globalni odgovor" i pritisak na Teheran da provede moratorij na smrtnu kaznu.

Nakon što je talas protesta zahvatio Iran u drugoj polovini 2022. godine, piše Amnesty, "iranske vlasti su takođe intenzivirale upotrebu smrtne kazne kao oružja za suzbijanje neslaganja."

Broj pogubljenja u Iranu 2023. godine bio je najveći od 2015. godine i 172 posto veći nego 2021. godine, kada je Ebrahim Raisi postao predsjednik, a Gholamhossein Ejei postavljen na čelo pravosuđa, navodi Amnesty u izvještaju.

Iranska vlada ne objavljuje zvanične statistike o broju pogubljenja, a Amnesty je radio s iranskim grupama za ljudska prava na dokumentovanju slučajeva, koristeći otvorene izvore kao što su državni mediji i organizacije za ljudska prava.

Najmanje 95 pogubljenja prijavljeno je u 2024. do 20. marta, saopštila je grupa za ljudska prava, dodajući da vjeruje da je stvarni broj pogubljenja u Iranu veći.