Iranski parlament odobrio sve članove Pezeškijanovog kabineta

Iranski predsednik Masud Pezeškijan obrazlaže izbor članova svog kabineta u parlamentu u Teheranu, 17. avgust 2024.

Tvrdolinijski iranski parlament odobrio je 21. avgusta sve članove kabineta reformističkog predsednika Masuda Pezeškijana (Masoud Pezeshkian), što je prvi put u više od dve decenije, prenela je agencija Asošijeted pres (AP).

Odobrenje označava ranu pobedu za Pezeškijana, dugogodišnjeg poslanika koji je odneo pobedu na predsedničkim izborima nakon što je u padu helikoptera u maju ubijen njegov prethodnik Ebrahim Raisi.

AP prenosi da odobrenje njegovih članova kabineta pokazuje da je Pezeškijan odabrao članove kabineta koji odgovaraju svim centrima moći iranske teokratije, za razliku od ranijih kontroverznih izbora.

Bivši ministar inostranih poslova Mohamamad Džavad (Mohamamad Javad) Zarif, koji je vodio Pezeškijanovu predsedničku kampanju, kasnije je podneo ostavku na mesto potpredsednika prilikom izbora članova kabineta predsednika.

Pezeškijan je odmah nakon toga postavio sliku na internetu na kojoj stoji pored šefa iranskog pravosuđa, šiitskog sveštenika i predsednika parlamenta zemlje, tvrdolinijaša sa kojim se jednom suočio na izborima.

"Konsenzus za Iran", napisao je Pezeškijan iznad fotografije.

Pročitajte i ovo: Zarif podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Irana

Za novog ministra spoljnih poslova Irana imenovan je 61-godišnji karijerni diplomata Abas Aragči (Abbas Araghchi). On je bio član iranskog pregovaračkog tima koji je postigao nuklearni sporazum sa svetskim silama 2015. kojim je ograničen nuklearni program Teherana u zamenu za ukidanje sankcija.

Godine 2018. tadašnji američki predsednik Donald Tramp (Trump) povukao je Sjedinjene Američke Države iz sporazuma i uveo dodatne sankcije Iranu. Pezeškijan je tokom svoje predsedničke kampanje rekao da će pokušati da oživi nuklearni sporazum.

Kandidat koji je dobio najveću podršku poslanika bio je novi ministar odbrane zemlje Aziz Nasirzadeh, koji je dobio 281 glas od 288 poslanika koji su prisustvovali sednici. Parlament inače ima ukupno 290 mesta.

Nasirzadeh je bio načelnik iranskih vazduhoplovnih snaga od 2018. do 2021. godine. Ministar zdravlja Mohamed Reza Zafarghandi (Mohammad Reza Zafarghandi) dobio je najmanji broj glasova - 163. Jedina predložena ministarka za stanovanje i puteve Farzaneh Sadegh, 47-godišnja arhitektica, dobila je 231 glas. Ona je prva žena na ministarskoj funkciji u Iranu posle više od jedne decenije.

Pročitajte i ovo: Zvaničnik pod sankcijama UN ponovo izabran za šefa iranske nuklearne agencije

Parlament je takođe odobrio Pezeškijanovog ministra obaveštajnih službi Ismaila Hatiba (Khatib), kao i ministra pravde Amina Hoseina (Hossein) Rahimija, koji su obojica služili pod pokojnim predsednikom Ebrahimom Raisijem. Pezeškijan je takođe postavio Raisijevog ministra industrije Abasa (Abbas) Aliabadija na mesto ministra energetike.

Pre Pezeškijana, bivši reformistički predsednik Mohamed Hatami (Mohammad Khatami) bio je jedini predsednik koji je dobio glasanje o poverenju za sve svoje predložene ministre 1997. i 2001. godine, preneo je AP.