Većina država podržavaju prijedlog EU o nuklearnom sporazumu s Iranom

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell kaže da bi dalji razgovori o ponovnom oživljavanju sporazuma mogli biti održani ove sedmice. Borrell Teheranu, Iran, 25. juna 2022.

Većina zemalja uključenih u nuklearne pregovore s Iranom saglasne su s prijedlogom Evropske unije koji ima za cilj spašavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je u utorak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

"Većina njih se slaže, ali još uvijek nemam odgovor od Sjedinjenih Država, za koje razumijem da moraju o tome razgovarati i očekujemo da ćemo tokom ove sedmice dobiti odgovor", rekao je Borrell u intervjuu za špansku nacionalnu televiziju TVE .

Borrell je rekao da je Iran zatražio nekoliko prilagodbi prijedloga EU - koji nije javno objavljen. Dodao je i da smatra da je odgovor Teherana "razuman". Prijedlog dolazi nakon 16 mjeseci povremenih, indirektnih američko-iranskih pregovora uz posredovanje EU.

Sjedinjene Države kažu da rade što je brže moguće na sastavljanju odgovora na komentare Teherana u nacrtu teksta Evropske unije.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price također je rekao da je Washington ohrabren time što se čini da je Iran odustao od nekih svojih zahtjeva, kao što je ukidanje oznake terorizma za Korpus iranske Revolucionarne garde (IRGC), ali je dodao da još uvijek postoje neriješena pitanja koja se moraju riješiti.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu 22. augusta da još samo nekoliko tačaka mora biti riješeno u razgovorima, ali da su one vrlo važne.

Borrell kaže da bi dalji razgovori o ponovnom oživljavanju sporazuma mogli biti održani ove sedmice.

Pročitajte i ovo: EU sa partnerima razmatra predloge Irana o nuklearnom sporazumu

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 + 1", koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU.

Iran je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora Ujedinjenih nacija u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Izvor: Reuters