Iran isključio dve kamere IAEA u nuklearnim postrojenjima

Logo Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču

Iran je u sredu isključio dva uređaja za nadzor koje su koristili inspektori Ujedinjenih nacija za praćenje obogaćivanja uranijuma u Islamskoj Republici, dodatno eskalirajući krizu oko atomskog programa dok nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama ne napreduje, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Iran je u sredu isključio neke od kamera za nadzor nuklearnog razvoja Ujedinjenih nacija, saopštila je Organizacija za atomsku energiju te zemlje, nakon što su zapadne zemlje optužile Teheran za nesaradnju.

Taj potez je najavljen nakon rezolucije koju su Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Sjedinjene Američke Države podnele Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) za osudu Irana, prve od juna 2020. kada je usvojen sličan predlog.

Iran je rekao da su isključene kamere radile mimo zaštitnog sporazuma između Teherana i IAEA.

„Od danas je nadležnim vlastima naloženo da isključe On-line monitor za obogaćivanje (OLEM) i kamere za merenje protoka agencije“, navodi se u saopštenju iranske nuklearne organizacije.

Pročitajte i ovo: Iranske kočnice za direktne pregovore sa SAD

Ove kamere su radile kao "gest dobre volje" koji IAEA nije "cenila", ali se smatrala "obavezom", dodaje se.

Iako u saopštenju nije precizirano koliko je kamera isključeno, navodi se da „više od 80 odsto postojećih kamera agencije radi u skladu sa sporazumom o zaštiti i nastaviće da rade kao i ranije“.

Behruz Kamalvandi, portparol iranske nuklearne organizacije, "pratio je gašenje dve kamere IAEA u nuklearnom postrojenju", dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Rusija uslovljava nuklearne pregovore sa Iranom zbog nafte

Postupci Irana usledili su nakon zajedničkog saopštenja Velike Britanije, Francuske i Nemačke, u kome su naveli da „odlučno pozivaju Iran da prestane da širi svoj nuklearni program i da hitno zaključi (...) dogovor koji je na stolu“.

Predlog se smatra znakom rastućeg nestrpljenja Zapada prema Iranu nakon što su razgovori o oživljavanju sporazuma iz 2015. zastali u martu 2022. godine, navodi agencija Frans pres (AFP).