Iran koristi nadzorne kamere da identifikuje žene koje krše pravilo o nošenju hidžaba

Prvi put da je jedan zvaničnik u Iranu javno priznao prisustvo tehnologije za prepoznavanje lica u javnim nadzornim kamerama (ilustrativna fotografija)

Iranski zvaničnik kazao je da će se snimci sa nadzornih kamera na javnim mestima kao što su metroi koristiti za identifikaciju i kažnjavanje žena koje se ne pridržavaju obaveznog pravila o nošenju hidžaba.

U snimku objavljenom na društvenim mrežama, Mohammad Saleh Hašemi Golpajegani rekao je da je ova mera zasnovana na naredbi predsednika Ebrahima Raisija od 5. jula o primeni takozvanog zakona o hidžabu i čednosti. To je prvi put da je jedan zvaničnik u Iranu javno priznao prisustvo tehnologije za prepoznavanje lica u javnim nadzornim kamerama.

Pročitajte i ovo: Predsednik Irana potpisao dekret kojim se uvode dodatna ograničenja u odevanju žena

Golpajegani je sekretar iranskog "Štaba za uživanje prava i zabranu zla", koji je odgovoran za određivanje i sprovođenje modela ponašanja u društvu. Ranije je rekao da će žene koje objave svoje slike bez hidžaba na internetu biti lišene nekih socijalnih prava na period od šest meseci do godinu dana.

Vlasti u Iranu sve se više obračunavaju sa ženama za koje se smatra da krše nošenje hidžaba, što je obavezno u javnosti. Poslednjih nedelja ženama za koje je ocenjeno da se ne pridržavaju zakona zabranjeno je da uđu u vladine kancelarije, banke ili da se voze javnim prevozom.

Zloglasne patrole, moralna policija, postaju sve aktivnije i nasilnije. Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, uvode ih u kombije i odvode.

Hidžab je postao obavezan u javnosti za iranske žene i devojčice starije od devet godina nakon Islamske revolucije 1979. godine. Mnoge Iranke su godinama prekršile pravilo i pomerile granice onoga za šta zvaničnici kažu da je prihvatljiva odeća.

Pročitajte i ovo: Služba u Teheranu prekrila na grobovima slike žena bez hidžaba