Iran pogubio Kurda uprkos međunarodnim apelima

Heidar Ghorbani je navodno pogubljen 20. decembra u zatvoru Sanandaj u zapadnoiranskoj provinciji Kurdistan

Iran je pogubio Kurda osuđenog za oružanu pobunu uprkos međunarodnim apelima da mu se poštedi život, saopštili su aktivisti 20. decembra.

Heidar Ghorbani pogubljen je rano 19. decembra u zatvoru Sanandaj u zapadnoiranskoj provinciji Kurdistan, saopštile su organizacije Iranska ljudska prava (IHR) sa sjedištem u Oslu i Kurdistanska mreža za ljudska prava (KHRN) sa sjedištem u Francuskoj.

Dodale su da ni njegova porodica ni njegov advokat nisu prethodno upozoreni da će biti pogubljen.

Ghorbanijevo pogubljenje je izvršeno dok je njegov slučaj još bio na razmatranju na Vrhovnom sudu.

"Odveli su nas i pokazali nam grob za koji su rekli da je Heidar. Sami su ga sahranili na groblju Beheshte Mohammadi i nisu nam dali njegovo tijelo", rekao je za IHR 19. decembra Jedan od njegovih rođaka rekao je IHR.

Aktivisti kažu da je Ghorbani, koji je bio u zatvoru od oktobra 2016. godine, osuđen na smrt prošle godine u vezi s ubistvom trojice muškaraca povezanih s paravojnom Basij milicijom 2016. godine.

Ghorbani je proglašen krivim za pružanje transportne i logističke podrške za ubistva, iako je u sudskoj presudi priznato da nikada nije bio naoružan.

Stručnjaci UN-a za ljudska prava izrazili su "ozbiljnu zabrinutost" da Ghorbani nije dobio pravedno suđenje i rekli su da je bio mučen tokom pritvora prije suđenja. Grupa za ljudska prava ga je smatrala političkim zatvorenikom.

I Ujedinjene nacije i Amnesty International pozvali su da se njegov život poštedi, ukazujući na ono što je Amnesty rekao da su bila "brojna kršenja" u njegovom suđenju, za koje je rekao da je "krajnje nepravedno".

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako se 19. decembra okupila masa u njegovom rodnom gradu Kamyaranu u zapadnom Iranu, uzvikujući: "Mučenici ne umiru", uprkos jakom prisustvu obezbjeđenja.

"Heidar Ghorbani je podvrgnut mučenju i osuđen na smrt bez odgovarajućeg procesa i ikakvih dokaza protiv njega", rekao je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghaddam.

Naveo je kako je Heidarova smrtna kazna "nezakonita čak i prema zakonima same Islamske republike".