Iranski vrhovni vođa: Muslimanski narodi imaju istog neprijatelja

Ajatolah Ali Hamnei u obraćanju u teheranskoj džamiji, Iran, 4. oktobra 2024.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei u petak je pozvao muslimanske nacije da "vežu pojas odbrane" od Afganistana do Jemena i od Irana do Pojasa Gaze i Libana.

Ovo je kazao dok je predvodio molitvu petkom u Iranu prvi put nakon četiri godine.

Držeći se iranske tradicije, održao je govor sa puškom pored sebe.

Rekao je da je neprijatelj Irana isti kao i neprijatelj palestinske države, Libana i drugih muslimanskih naroda.

Dodao je da je napad Hamasa na Izrael od 7. oktobra – tokom kojeg je Izrael naveo da je oko 1.200 ljudi ubijeno, a 250 odvedeno u Gazu kao taoci – bio legitiman čin, kao što je bio i iranski napad na zemlju ove sedmice.

Njegove izjave dolaze manje od sedam dana nakon što je Hasan Nasralah, vođa libanske militantne grupe Hezbolah, koju podržava Iran, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

"Iran će ponovno napasti Izrael ako bude potrebno", rekao je.

"Briljantna akcija naših oružanih snaga prije nekoliko noći bila je potpuno legalna i legitimna", rekao je.

Iranska revolucionarna garda, koja odgovara Hamneiju, rekla je da je lansiranje 200 raketa u utorak na Izrael bio odmazda za ubistvo Nasralaha zajedno sa komandantom garde Abasom Nilforušanom u udaru na Bejrut krajem septembra te vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u julu.

Hamnei je veliki dio govora posvetio Hezbolahu i Hasanu Nasralahu.

Hezbolah je i oružana grupa i politička stranka koja kontroliše veći dio južnog Libana. Sjedinjene Države je smatraju terorističkom organizacijom, dok je Evropska unija samo njeno oružano krilo stavila na crnu listu.

Drugi dio Hamneijeve propovijedi održan je na arapskom, kako bi se obratio libanskoj i palestinskoj publici,

"Izrael nikada neće poraziti Hamas i Hezbolah", rekao je Hamenei.

"Palestinski narod ima zakonsko pravo braniti se. Suprotstaviti se tim zločincima - okupacionim snagama. Ne postoji niti jedan sud ili međunarodna organizacija koja može da okrivi palestinski narod zato što jednostavno brani svoju domovinu", rekao je Ali Hamenei.

opširnije Eksplozije u Bejrutu, Izrael naredio evakuacije više od 30 mjesta u Libanu

Ajatolah Ali Hamnei je posljednji put predvodio molitvu petkom u januaru 2020. nakon što je Iran ispalio projektile na bazu američke vojske u Iraku, kao odgovor na napad u kojem je ubijen komandant Revolucionarne garde, Kasem Solejmani.

U Teheranu su se u četvrtak uveče gomile koje su mahale zastavama Hezbolaha i Irana okupile ispred bivše zgrade američke ambasade u Teheranu kako bi osudile izraelske "zločine" u Pojasu Gaze i Libanu, izvijestili su iranski mediji.

Hamnei je u Iranu proglasio javnu žalost za Nasralahom, a u srijedu je rekao da smrt šefa Hezbolaha "nije mala stvar".

Vaš browser nepodržava HTML5

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?