Iran počeo obogaćivanje uranijuma na 60 odsto čistoće u Fordou

Prostorije Zavoda za obogaćivanje uranijuma Fordou, novembar 2019.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka osudile su planove Irana za proširenje nuklearnog programa nakon što je agencija za nuklearni nadzor Ujedinjenih nacija rekla da Iran obogaćuje uranijum.

"Iranski korak je izazov za globalni sistem proliferacije", navele su ove zemlje u zajedničkom saopštenju britanske vlade.

"Nastavit ćemo se konsultirati zajedno sa međunarodnim partnerima o tome kako najbolje riješiti stalnu nuklearnu eskalaciju Irana."

Iran je počeo obogaćivanje uranijuma na 60 odsto čistoće u Zavodu Fordou, prenosi agencija Rojters objavu državnih medija u utorak, 22. novembra.

Obogaćivanje od 60 odsto je ispod 90 odsto potrebnih za proizvodnju oružja, ali i znatno više od 20 odsto proizvedenih pre sporazuma 2015. godine.

"U pismu međunarodnoj agenciji Atomske energetske energije (IAEA), Iran je objavio da je započeo obogaćivanje uranijuma na 60 odsto čistoće na lokaciji Fordou koristeći IR-6 napredne centrifuge", prijavila je polu-službeno istraživanje iSina novinska agencija.

Fordou je iranski Zavod za obogaćivanje uranijuma.

Pročitajte i ovo: Iran otkriva planove za izgradnju novog reaktora za nuklearna istraživanja

Odbor od 35 država IAEA u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom je naredio Iranu da hitno sarađuje sa istragom o tragovima uranijuma koji su pronađeni na tri neodređene lokacije, rekle su diplomate na glasanju zatvorenih vrata.

Zvanična informativna agencija Fars je objavila da je Teheran takođe započeo proces "zamena centra za prvu generaciju (IR-1) sa naprednim IR-6 onima" u Fordovu, koji se nalazi u podnožju jedne planine u Iranu.

Nuklearni pakt između Irana i šest svetskih sila iz 2015. godine omogućava Iranu da koristi samo prvu generaciju IR-1 centrifuge, ali nakon što je predsednik SAD Donald Trump povukao iz sporazuma 2018. Godine, Iran je nastavio sa obogaćivanjem uranija.

Rezolucija IAEA-e je druga ove godine koja je ciljala Iran zbog istrage, koja je postala prepreka razgovorima o oživljavanju Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak odbacilo je rezoluciju kao "politički motivisanu". Indirektni razgovori između Teherana i američke administracije Džoa Bajdena za oživljavanje sporazuma iz 2015. godine u zastoju su od septembra, a obe strane zahtevaju veću fleksibilnost.

Pročitajte i ovo: Washington kaže da novi odgovor Irana na nuklearne razgovore 'nije konstruktivan'

Gušenje iranskih antivladinih protesta i prodaja dronova Rusiji promenili su fokus Sjedinjenih Država i udaljili oživljavanje nuklearnog sporazuma na listi prioriteta, rekao je američk specijalni izaslanik za Iran Robert Malej u ponedeljak.

Iran negira da prodaje dronove Rusiji za potrebe rata u Ukrajini.