Iranski vrhovni vođa pozvao muslimane da se 'suprotstave Izraelu'

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei pozdravlja Hassana Nasrallaha u uredu u Teheranu 4. jula 2000.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je muslimane "da stanu uz narod Libana i ponosnog Hezbolaha svim dostupnim sredstvima i pomognu im u suočavanju sa opakim režimom (Izraela)”, prenosi Reuters. Hezbolah je i militantna grupa i politička stranka koja kontroliše veći dio južnog Libana.

"Sudbinu ovog regiona odredit će snage otpora sa Hezbolahom na čelu", rekao je Khamenei u izjavi nakon što je izraelska vojska saopštila da su ubili lidera Hezbolaha Hassana Nasrallaha.

Smrt Hassana Nasrallaha značajan je udarac za Hezbolah i ključnog sponzora te organizacije, Iran.

U svojih više od 30 godina na čelu Hezbolaha, Nasrallah je transformirao šiitsku miliciju u glavnu političku snagu u Libanu i moćnog protivnika susjednog Izraela.

Hezbolah, kojeg Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, iako je Evropska unija stavila samo njegovo naoružano krilo na crnu listu, takođe je vodeći član iranske takozvane osovine otpora, labave mreže iranskih predstavnika i militantnih grupa koje podržava Teheran protiv Izraela i Sjedinjenih Država.

Ranije je saopšteno da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei prebačen na sigurnu lokaciju unutar Irana uz pojačane mjere sigurnosti, izjavila su za Reuters dva regionalna zvaničnika koji su dobili tu informaciju od centralnih vlasti.

Izvori su rekli da je Iran u stalnom kontaktu s libanskim Hezbolahom i drugim regionalnim grupama koje podržava Iran, kako bi odlučili o daljim koracima nakon što je u izraelskim napadima na Bejrut ubijen šef Hezbolaha Hassana Nasrallah.

Pročitajte i ovo:

Smrt Hasana Nasrallaha 'veliki gubitak' za Hezbolah i njegovog saveznika IranHezbolah potvrdio da je njihov lider Hasan Nasralah ubijen, novi napadi na BejrutKo je bio Hasan Nasralah, ubijeni vođa Hezbolaha?

Iranske vlasti nisu se za sada oglašavale oko ove vijesti, niti o ubistvu Nasrallaha. Hezbolah je ranije potvrdio da je Nasrallah ubijen u izraelskim zračnim napadima na glavni grad Libana Bejrut 27. septembra.