Iran negira umiješanost u napad Hamasa na Izrael

Vatra i dim nakon izraelskog zračnog napada na Gazu, 8. oktobar 2023.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napade bez presedana koje je pokrenuo Hamas unutar Izraela.

"Odlučno stojimo u nepokolebljivoj podršci Palestini, međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine jer ga preuzima isključivo sama Palestina", navodi se u saopštenju iranske misije pri UN-u.

"Odlučne mjere koje je Palestina poduzela predstavljaju potpuno legitimnu odbranu od sedam decenija opresivne okupacije i gnusnih zločina koje je počinio nelegitimni cionistički režim", dodaje se u saopštenju.

Iran nije krio da podržava Hamas, finansirajući i naoružavajući tu grupu i drugu palestinsku militantnu grupu, Islamski džihad.

Hamasov napad u nedjelju, najveći na Izrael u posljednjih nekoliko desetljeća, uslijedio je kada su Sjedinjene Američke Države podržale napore da se Saudijska Arabija potakne na normalizaciju odnosa s Izraelom u zamjenu za sporazum o odbrani između Washingtona i Rijada.

"Naša podrška Palestini ostaje nepokolebljiva; međutim, mi nismo uključeni u odgovor Palestine, koji je poduzela sama Palestina", saopštila je iranska misija UN-a.

Pročitajte i ovo: Izrael bombardovao jug Gaze

Iranska misija UN saopštila je da je Hamasov "uspjeh" došao jer je bio iznenađenje, koje je otkrilo "najveći neuspjeh" izraelskih sigurnosnih organizacija.

"Oni pokušavaju da opravdaju neuspjeh i pripišu ga iranskim obavještajnim podacima", kazala je iranska misija.

Kao odgovor na napade Hamasa, Izrael je počeo bombardirati zgrade i kuće, tunele, džamije i domove Hamasovih zvaničnika u Gazi, ubivši više od 400 ljudi, uključujući 20 djece.