SAD će odgovoriti Borelju na 'konačni nacrt' teksta EU za spasavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan.

Sjedinjene Američke Države su 15. avgusta saopštile da će privatno odgovoriti na "konačni nacrt" teksta Evropske unije za spasavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, dok međunarodna zajednica očekuje odgovor Teherana na taj predlog.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da reakcija Vašingtona neće biti javno objavljena, već da će ići direktno visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju.

Prajs je takođe rekao da je jedini put ka povratku na sporazum ako Teheran prestane da postavlja "irelevantne zahteve". Zastoj u razgovorima o sporazumu iz 2015. kojim se ublažavanje sankcija razmenjuje za ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti poslednjih nedelja ustupili su mesto nagoveštajima da je sporazum nadohvat ruke.

Ranije danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je da će Iran odgovoriti na "konačni" tekst Evropske unije (EU) 15. avgusta u ponoć.

On je pozvao Sjedinjene Države da pokažu fleksibilnost u rešavanju tri preostala pitanja za spas nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, preneo je Rojters.

Iranski ministar je rekao da će biti potrebno više razgovora ako Vašington ne pokaže fleksibilnost za rešavanje preostalih pitanja.

"Kao i Vašington, imamo svoj plan B ako razgovori ne uspeju", naveo je Amirabdolahjan.

EU, kao koordinator iranskih nuklearnih pregovora sa svetskim silama, saopštila je prošle nedelje da je iznela "konačan" tekst posle četvorodnevnih indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Pročitajte i ovo: EU predviđa 'vrlo brze' odgovore na 'konačni tekst' iranskog nuklearnog sporazuma

Vašington je izrazio spremnost da brzo postigne sporazum o obnavljanju sporazuma na osnovu predloga EU.

Iranski zvaničnici rekli su prošle nedelje da će svoje "dodatne stavove i razmatranja" preneti EU.

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Trump) povukao je jednostrano SAD iz nuklearnog sporazuma 2018, i ponovo nametnuo sankcije, što je podstaklo Iran da postepeno umanji svoje obaveze u ovom dogovoru.

Iran je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora Ujedinjenih nacija u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) sa Iranom sklopili su Sjedinjene Države, Francuska, Nemačka, Britanija, Rusija i Kina.

Pregovarači iz Irana, Rusije i EU, kao i Sjedinjenih Država, indirektno, nastavili su pregovore o nuklearnom sporazumu Teherana 4. avgusta nakon višemjesečnog zastoja u pregovorima.