'Tretirani kao kriminalci': Iran pojačava deportaciju Afganistanaca

Afganistanski migranti deportovani iz Irana stižu u pogranični grad Islam Kala u zapadnom Afganistanu.

Pišu: Radio Azadi i Kian Sharifi

Svakog dana stotine Afganistanaca, od kojih neki nose svoju djecu u rukama, deportovani su iz susjednog Irana.

Mnogi od njih su ilegalno prešli u Iran kako bi izbjegli brutalnu vlast talibana i razornu humanitarnu i ekonomsku krizu koja je zahvatila Afganistan, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U afganistanskom pograničnom gradu Islam Kala, gdje su Ujedinjene nacije registrovale one koji su bili deportovani, mnogi kažu da su ih maltretirale iranske vlasti.

"Oni hvataju afganistanske migrante i odvode ih u kampove", rekao je Jakub Mohamed za Radio Azadi RSE, dodajući da su dobili malo hrane i vode. "Tretirali su nas kao kriminalce."

Gul Lalai, koji je nedavno također deportovan, rekao je za Radio Azadi da je bio "ponižen i pretučen" u policijskoj stanici u Iranu prije nego što je protjeran iz zemlje.

Iranska deportacija Afganistanaca intenzivirala se posljednjih mjeseci, prema talibanskim zvaničnicima koji kažu da se iz Irana dnevno deportuje čak 3.000 Afganistanaca.

Više od pola miliona Afganistanaca je ove godine prisilno iseljeno iz Irana, rekli su talibanski zvaničnici.

Antiafganistansko raspoloženje

Stopa deportacija je porasla kako antiafganistanski osjećaji rastu u Iranu, koji je svjedočio velikom prilivu afganistanskih izbjeglica i migranata nakon što su 2021. talibani nasilno preuzeli vlast.

Ranije ovog mjeseca, šef iranske policije Ahmad Reza Radan rekao je da zemlja planira protjerati oko dva miliona Afganistanaca do marta 2025.

Najava je uslijedila ubrzo nakon što su iranski zakonodavci izradili nacrt zakona kojim bi se ukupan broj migranata, uglavnom Afganistanaca, koji žive u Islamskoj republici smanjivao za 10 posto svake godine.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice, UNHCR, procjenjuje da oko četiri miliona Afganistanaca živi u Iranu, većina njih su migranti bez dokumenata. Iranski mediji navode da u zemlji ima do osam miliona Afganistanaca.

Iranska vojska je 23. septembra saopštila da je izgradila zid od 10 kilometara na glavnoj ulaznoj tački za izbjeglice i migrante duž svoje istočne granice s Afganistanom duge 900 kilometara.

Nedavno su se pojavili izvještaji da je Afganistancima zabranjeno da kupuju subvencionirani hljeb u južnoj provinciji Kerman, gdje živi velika afganistanska zajednica.

Talibanski vojnik čuva stražu na granici između Irana i Afganistana.

Sve češće uznemiravanje, zlostavljanje

Ministar unutrašnjih poslova Eskandar Momeni rekao je ranije ovog mjeseca da je pitanje ilegalnih migranata "osjetljiva" tema i upozorio da vladina politika ne treba da podstiče antimigrantsko raspoloženje.

Njegovi komentari su uslijedili usred porasta napada na Afganistance u Iranu.

U avgustu je snimak afganistanskog tinejdžera kojeg je iranska policija nasilno prikovala za zemlju izazvao gnjev.

Afganistanci u Iranu dugo se suočavaju sa diskriminacijom i uznemiravanjem. Ali kažu da pritisak na njih sada raste.

"Ovdje imamo puno problema", rekao je za Radio Azadi Omid Poja, afganistanski novinar u egzilu koji živi u Iranu. "Afganistanci se ovdje suočavaju s diskriminacijom i progonom."

Hudaja Sahibzada, afganistanska aktivistica za ljudska prava, pozvala je Iran da zaustavi deportaciju Afganistanaca, posebno onih kojima prijeti odmazda od talibana.

"Nasilna deportacija afganistanskih izbjeglica iz Irana je intenzivirana", rekla je ona za Radio Azadi. "Među deportovanim je bilo novinara, bivših vojnika i aktivista. Neki od njih su ubijeni."