Iran negira umešanost u atentat na Trumpa

Bivši predsednik i predsednički kandidat Donald Tramp na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, 15. jul 2024.

Iran je negirao da je kovao zaveru zaveru za ubistvo Donalda Trampa (Trump) nakon što su se pojavili izveštaji da su američke vlasti dobile obaveštajne podatke koji sugerišu da Teheran planira da ubije republikanskog predsedničkog kandidata.

Medijske kuće Si-En-En (CNN) i Politiko (Politico) objavili su 16. jula, pozivajući se na neimenovane izvore, da su američke vlasti obaveštene o iranskoj zaveri za ubistvo Trampa nedeljama pre pokušaja ubistva bivšeg predsednika 13. jula.

Oni su, međutim, rekli da pokušaj atentata nije povezan sa iranskom pretnjom.

Pročitajte i ovo: Zbog pretnje iz Irana pojačana zaštita Trumpa, napad u subotu izgleda nepovezan, kažu zvaničnici

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani insistirao je da Teheran nije bio umešan u napad 13. jula i naveo da su tvrdnje da Iran planira da ubije Trampa "politički motivisane".

"Islamska Republika Iran odlučna je da krivično goni Trampa zbog njegove direktne uloge u zločinu ubistva generala Kasema Sulejmanija", rekao je Kanani.

Sulejmani, bivši komandant elitnih snaga Kuds Korpusa islamske revolucionarne revolucije (IRGC), ubijen je u januaru 2020. u vazdušnom napadu američkih snaga po Trampovom nalogu. Iran je više puta najavljivao osvetu.

Pre Kananijeve izjave, iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da su tvrdnje protiv Teherana "neosnovane i pristrasne" i da je Islamska republika "izabrala pravni put da Trampa pozove na odgovornost".

Iranske vlasti su dugo upozoravale da će visoki američki zvaničnici za koje veruju da su umešani u ubistvo Sulejmanija platiti cenu. Među ugroženima su i Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i bivši državni sekretar Majk Pompeo.

U avgustu 2022. Ministarstvo pravde optužilo je iranskog operativca za koga je rekao da je član IRGC-a za navodnu zaveru u cilju ubistva Boltona.

Ranije ove godine, američka vlada je proširila zaštitu za Pompea usred upornih pretnji iz Irana.

Izvor: Servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku