Pet iranskih aktivistica osuđeno na 20 godina zatvora

Rozita Rajaei (lijevo) i Nina Golestani (kombo fotografija)

Pet iranskih aktivistica koje se bore za prava žena osuđeno je na ukupno više od 20 godina zatvora, potvrdili su izvori Radija Farda Radija Slobodna Evropa (RSE).

Nina Golestani, Anahita Hejazi, Anahita Dostdar, Rosita Rajaei i Nagin Adalatkhah uhapšene su u sjevernom iranskom gradu Rasht, u novembru prošle godine, zajedno s drugim aktivisticama.

Osuđene su na po tri i pol godine zatvora "okupljanje i dogovaranje" i po sedam mjeseci i 16 dana za "propagandu protiv režima".

Rasht je bio mjesto velikih protesta tokom demonstracija nakon smrti Mahse Amini, u policijskom pritvoru u septembru 2022, nakon što je uhapšena jer je navodno nepropisno nosila maramu.

Hidžab, ili marama za glavu i vrat, postala je obavezna za žene i djevojčice starije od devet godina 1981. godine, dvije godine nakon Islamske revolucije u Iranu. Taj potez izazvao je proteste koje su nove vlasti brzo ugušile.

Mnoge žene su kršile pravilo tokom godina i pomjerile granice onoga za što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.

Otkako je Mahsa Amini umrla u septembru 2022. dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja, hiljade Iranaca izašlo je na ulice tražeći više sloboda i prava za žene.

Uhapšeno je nekoliko hiljada ljudi, uključujući mnoge demonstrante, kao i novinare, advokate, aktiviste, branitelje digitalnih prava i druge.

Najmanje devet demonstranata je pogubljeno nakon onoga što su grupe za ljudska prava i nekoliko zapadnih vlada nazvali "lažnim" suđenjima.

Pročitajte i ovo: Kako je smrt Mahse Amini postala poziv na okupljanje hiljadama Iranaca