Irak osuđuje spaljivanje Kur'ana u Danskoj

Protest u Bagdadu, 22. jula 2023.

Irak je u ponedjeljak osudio spaljivanje primjerka Kur'ana ispred veleposlanstva u Danskoj i rekao da je dansko osoblje veleposlanstva u Bagdadu napustilo zemlju nakon tamošnjih prosvjeda, dok je Kopenhagen rekao da se "nije povukao iz Iraka".

Protesti su bjesnili diljem Irana i Iraka nakon što su Danska i Švedska dopustile spaljivanje Kur'ana prema pravilima koja štite slobodu govora. Prosvjednici u Iraku zapalili su u četvrtak švedsko veleposlanstvo u Bagdadu.

Dva protuislamska prosvjednika zapalila su u ponedjeljak primjerak svete knjige islama ispred iračkog veleposlanstva u glavnom gradu Danske.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je vlasti zemalja EU da "brzo preispitaju takozvanu slobodu izražavanja i pravo na prosvjede", javlja Reuters.

Prosvjednici su se okupili u Bagdadu i u subotu uz jake mjere osiguranja, a mostovi koji vode do Zelene zone u kojoj se nalaze mnoga strana veleposlanstva zatvoreni su nakon pokušaja prosvjednika da dođu do danskog veleposlanstva.

Glasnogovornik iračkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je dansko osoblje u veleposlanstvu napustilo Irak prije dva dana.

Glasnogovornica danskog ministarstva vanjskih poslova rekla je da je veleposlanstvo u Bagdadu zatvoreno zbog ljetnog odmora od 22. jula.

"Nismo se povukli iz Iraka", rekla je.

Glasnogovornica je odbila komentirati je li osoblje napustilo zemlju ili ne tokom zatvaranja.

Pročitajte i ovo:

Policija u Iraku rasturila demonstrante protiv skrnjavljenja Kur'anaIrak zapretio Švedskoj prekidom odnosa u slučaju spaljivanja Kur'anaU Pakistanu protesti protiv Švedske zbog spaljivanja Kur'ana