Jazz Fest obećava seriju vrhunskih koncerata

Edin Zubčević, Foto: Zijad Gafić

Prethodne dvije sedmice Sarajlije su uživale uz niz velikih pozorišnih predstava u povodu 50. godišnjice održavanja MESS-a. Već naredne, dolaze ugledni muzičari koji će svirati u okviru 14. po redu Jazz Festivala.

Svako će imati priliku da uživa jer smo ovogodišnjom selekcijom napravili lijepu priliku za svakoga ko voli muziku, da doživi određeno iskustvo na vlastito zadovoljstvo, kaže Edin Zubčević, osnivač i direktor Jazz Festa, koga smatraju jednim od najboljih u regionu.

RSE: Namjerno ili slučajno desilo se da odmah nakon MESS-a, uz dan predaha, starta Jazz Festival?

Zubčević: Mi ovdje uvijek prenosimo štafetnu palicu sa festivala na festival. Već čitav niz godina ova dva festivala dešavaju se odmah jedan iza drugog, tako da je taman da se publika odmori 24 sata.

RSE: Možeš li jednaku radost obećati i zaljubljenicima u muziku?

Zubčević:
Mi možemo obećati seriju vrhunskih koncerata. Mislim da smo ove godine napravili program koji je, u najmanju ruku, izuzetno reprezentativan. Mislim da će svi oni koji zaista vole muziku, bez obzira na stil i žanr, naći nešto za sebe. Svako će imati priliku da uživa jer smo ovogodišnjom selekcijom napravili lijepu priliku za svakoga ko voli muziku, da doživi određeno iskustvo na vlastito zadovoljstvo.

RSE: Šta je na programu?

Zubčević: Kao neko ko je odgovoran za sam program, obično preporučujem Festival kao cjelinu.

U Bosanskom kulturnom centru, 2. 11. u 20:30, nastupit će turski ansambl The Trakya All Stars, koji vodi Burhan Öçal. To će biti otvaranje ovogodišnjeg Festivala.

Sljedećeg dana u Domu armije, solo premijeru će imati Edin Bosnić sa koncertom u 19:00. Nakon toga nastupa američki Mike Stern Band sa Didierom Lockwoodom, poznatim francuskim violinistom.

U okviru programa Next generation, koji je od ove godine internacionalan, ćemo predstaviti u 19:00 u Domu armije, Tigrana Hamasyana. Radi se o armenskom 23-godišnjem pijanisti. U Bosanskom kulturnom centru u 21:00 će nastupiti Dave Holland Quintet.
Kurt Elling na Jazz festu u Sarajevu, 9. novembar 2009. Foto: Zijad Gafić

Program Next generation se nastavlja i 5. 11. Koncert će imati Australijanac Joseph Tawadros, porijeklom iz Egipta. U Pozorištu mladih će se održati drugi koncert u okviru programa Next generation, u 21:00, na glavnoj sceni Bosanskog kulturnog centra. Nastupit će američki John Scofield Trio.

Dva spektakularna koncerta će biti 6. 11., sudeći po interesovanju i po svemu ostalom. Mislim da publika već željno očekuje oba koncerta. Prvi koncert će biti u 21:00, na glavnoj sceni Bosanskog kulturnog centra, a to je Gerardo Núñez Flamenca Reunion. U 23:30, u Domu mladih, u okviru programa Groove Stage, gledamo Mercan Dede Tribal Quartet. Mislim da će svi oni, koji su prije nekoliko godina bili na njihovom koncertu, konačno doći na svoje i imati ponovo priliku da gledaju ovog zanimljivog izvođača.

Posljednji dan festivala je 7. 11. i predviđen je u cijelosti za djecu. Sarajevski ansambl Buzz će održati jedan koncert pripremljen samo za djecu u 12:00. Svi koji budu na tom koncertu, će biti u prilici da prisustvuju radionici koja se dešava već 10. godinu, a zove se - Upoznaj instrumente. To je edukativni program u okviru Jazz Festa, koji se kontinuirano dešava a namijenjen je najmlađim.

Dijelimo sudbinu građana BiH


RSE: Čini mi se da će opet muzički čistunci imati pridiku jer je tradicionalnog jazza manje od očekivanog?

Zubčević: Više zaista ne znam šta znači tradicionalni jazz. Ove godine imamo najbolji akustični ansambl na planeti u posljednjih deset godina, a to je Dave Holland Quintet. John Scofield je muzički heroj koji u ansamblu ima dva podjednako jaka muzičara. Amerikanac Mike Stern će braniti boje jazza. I Edin Bosnić i Tigran Hamasyan i većina drugih izvođača sviraju muziku, koju ne znam na koji način bih okarakterizirao, ali nisu daleko od jazza.

U okviru ovogodišnjeg festivala ćemo imati jedan poseban program, a to je Late Night Stage, koji nije bio u okviru programa već četiri godine. To je klupska scena, gdje ćemo predstaviti sarajevski band Jazz Gerila, koji će imati prve četiri noći gosta Marka Đorđevića, trubača iz Beograda. Svirat će se klasični repertoar. Ove godine imamo dosta programa koji su upravo onakvi kakve bi ih, oni koji se smatraju jazz puritancima, voljeli čuti.

RSE: Vjerovatno hodaš po komšiluku. Ima li razlika u repertoaru, u izboru učesnika?

Zubčević: Ima razlike u konceptu, u repertoaru i u obimu. Posebno zadovoljstvo mi čine programi koji se organiziraju u Ljubljani i Skoplju. Mislim da su to programi koji korenspodiraju sa našom estetikom. Mislim da radimo vrlo slične stvari, ali svako na svoj način.

U poslednjih nekoliko godina su se pojavili ponovo beogradski i zagrebački festivali, sa sasvim novim ljudima i pristupom. Oni se dešavaju otprilike u slično vrijeme kada i Jazz Fest u Sarajevu. Oko našeg datuma se počinju dešavati sve zanimljivije stvari u regionu. Nama to na određeni način imponuje.

RSE: Može li čovjek u tvojoj poziciji biti objektivan kada ga upitam kakvo je mjesto ovog našeg festivala u odnosu na komšijske? Do koje mjere su u pravu ljudi kada kažu kako su MESS, SFF i Jazz Fest najbolji u regionu?
Mislim da Jazz Fest u Sarajevu služi na ponos, ne samo Bosne i Hercegovine, nego čitavog regiona.

Zubčević: Mislim da je jako teško govoriti o nečemu što se tiče vlastitog rada. Mislim da Jazz Fest u Sarajevu služi na ponos, ne samo Bosne i Hercegovine, nego čitavog regiona. Mnogi ljudi, koji organiziraju i prave programe u regionu, vrlo često dolaze na sarajevski Jazz Fest da vide nešto što nisu imali priliku vidjeti. Jako je bitno da Jazz Fest nastavi da se razvija u tom smislu i da bude na određeni način referenca za sve one koji vole ovu muziku.

RSE: Da li vas i kulturne vlasti takvim doživljavaju?

Zubčević: U ovoj zemlji čini se da ništa nije kako treba. Mi smo s jedne strane već od samog početka prilično frustrirani kako to sve funkcioniše, pošto kod nas ne postoji kulturna strategija u nekoj pisanoj formi. Postoje neke taktike i strategije u nečijim glavama, ali ne postoji neki dokument koji bi bio referenca za procjenjivanje nečijeg rada, u smislu kriterija, koji bi taj dokument nametnuo. Onda bi i sama raspodjela i finansiranje u cijelosti kulture bilo bitno drugačije, bilo bi mjerljivo.

Danas imamo prilično proizvoljne pristupe i svako može da uradi onako kako hoće. Kada dođe novi ministar on može postaviti nove standarde i prioritete, bez obzira na odluke o važnosti pojedinog događaja, kao što je Jazz Fest, koji je proglašen od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, za grad, za Kanton, za Federaciju. To lijepo zvuči, ali to nije obavezujuće ni za koga u smislu finansiranja.

Mi se nemamo razloga žaliti jer nismo u boljem položaju u odnosu na bilo koga u ovom društvu. Možda neko na kulturnoj sceni prolazi bolje, neko gore, ali u principu dijelimo sudbinu građana Bosne i Hercegovine.