Osmani: Sporazum sa Srbijom treba da ima blagoslov SAD

Vjosa Osmani: Nijedan dobar sporazum o Kosovu ne može da se postigne bez blagoslova Sjedinjenih Država

Između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) u toku su formalni i neformalni razgovori o budućoj vladi Kosova na svakodnevnom nivou, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vjosa Osmani, potpredsednica DSK-a.

Sa druge strane, radne grupe ove dve partije rade na harmonizaciji programa, a jedna od narednih tema biće i stopostotna harmonizacija spoljne politike.

Osmani kaže da će na jednom od budućih sastanaka fokus biti i dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ona navodi da se napori u sve to ulažu sada kako se na tome ne bi gubilo vreme nakon potvrđivanja izbornih rezultata, kada se može očekivati i politički sporazum o zajedničkom upravljanju.

Osmani, koja je bila kandidatkinja za premijerku Kosova, naglašava da između DSK-a i pokreta Samoopredeljenje postoje određene razlike, što je, kaže, "normalno, budući da se radi o partijama sa drugačijim političkim ideologijama".

Kako navodi, njihovi programi se razlikuju o pitanju ekonomije i socijalnih pitanja, a donekle i o pitanju spoljne politike. Međutim, ističe, sve to ne bi trebalo da utiče na buduću koaliciju.

"Ta pitanja svakako moramo da usaglasimo. Ali, mislim da je sada u interesu Kosova da se formira vlada velikih promena. Vlada koja će u fokusu imati borbu protiv kriminala i korupcije te koja će se baviti hitnim potrebama građana, fokusirajući se na velike investicije u oblastima obrazovanja, zdravstva, a, pre svega, na zapošljavanje mladih", istakla je Osmani.

Pročitajte i ovo: Svetski mediji: Nova era na Kosovu

Osmani, koja na Kosovu važi za ženu koja je na proteklim izborima dobila najviše glasova, poslanica je DSK-a od 2011. godine. Tokom mandata predsednika Fatmira Sejdijua bila je šefica njegovog kabineta. Inače, poseduje doktorsku diplomu sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Pitzburgu (SAD).

Upravo se vratila iz posete Vašingtonu. Kaže da su se SAD i evropski partneri Kosova javno izjasnili da se od buduće vlade očekuje da što pre ozbiljno pristupi procesu dijaloga sa Srbijom. Ističe da je bitno da se u tom procesu što bolje predstave interesi građana, da se da maksimum kako bi Kosovo bilo konstruktivno i kako bi se postigao jedan sporazum, koji će braniti interese i glavne pretpostavke državnosti Kosova te kako ne bi dopustilo otvaranje teme poput granice, državnog suvereniteta, unutrašnjeg uređenje.

Osmani navodi da je za sve to potrebna saglasnost buduće koalicije na osnovu stopostotno usklađenog programa te ističe da je i uključivanje opozicije u taj proces važno.

Pročitajte i ovo: Grenel u Prištini sa Kurtijem i Tačijem o dijalogu sa Srbijom

Sjedinjene Države bile su ključne za uspeh Kosova u prošlosti, podvlači poslanica DSK-a, te da je dalji uspeh nemoguć bez kosovskih saveznika.

"Svako od nas treba da razume da nijedan dobar sporazum o Kosovu ne može da se postigne bez blagoslova SAD-a, ali i jakih evropskih država kao što je Nemačka", dodala je Osmani.

"Biće važan zadatak da se obnove mostovi, koji su se, nažalost, oštetili u prošlom vladinom mandatu, da se ponovo uspostavi povereničko partnerstvo sa tim državama i da se usklade stavovi sa SAD-om i EU u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije."

Osmani dodaje da pitanje granica neće biti tema pregovora sa Srbijom, a da tako nešto neće tražiti ni SAD, ni Nemačka.

O tome postoji saglasnost i sa pokretom Samoopredeljenje, kao i o pitanju da će Kosovo u narednoj fazi dijaloga predstavljati vlada, na čelu sa premijerom.

Pročitajte i ovo: Kurti za RSE: Šta Srbija ne dopušta Kosovu, neće ni Kosovo Srbiji

Vjosa Osmani smatra da dijalog treba da se vrati u početni kolosek iz 2010. kada je taj proces imao za cilj da reguliše pitanja, koja se dotiču života građana, da ukloni barijere radi njihove integracije, a da će korist za obe strane biti evrointegracije.

Ona podvlači da Srbija ne može da uzme od Kosova teritoriju ili da ima neke koristi od Kosova, već da iz tog procesa može da dobije jedino o pitanju evropskih integracija, što, kako kaže, nema veće koristi "za jednu državu koja je prouzrokovala ratove u bivšoj Jugoslaviji, na stotine hiljada žrtava te koja još nije zatražila izvinjenje i koja nastavlja da poriče zločine".

"Srbija može da dobije nešto od EU, ali ne da uzme nešto od Kosova i da ga pretvori u nefunkcionalnu državu ili u jednu drugu Bosnu, koja danas ima stolicu u UN, ali je kompletno nefunkcionalna i na koju cela međunarodna zajednica gleda kao na model koji ne treba da se sledi bilo gde u svetu, a kamoli u našem regionu", zaključila je Vjosa Osmani.